Speta: Imprumuturi acordate salariatilor
Avem situatia unei societati care doreste sa acorde un imprumut unui salariat, pentru rezolvarea unor probleme de sanatate. Imprumutul se acorda fara dobanda pe o perioada de 10 luni, cu rambursare lunara. Fiind un imprumut acordat fara dobanda, vrem sa vedem daca poate fi incadrata aceasta neplata de dobanda ca avantaj si impozitata de stat.
Raspunsul specialistului:
Legea societatilor comerciale 31/1990 nu interzice acordarea de imprumuturi de catre o societatea comerciala in favoarea angajatilor. Este recomandabil insa ca acest lucru sa fie reglementat de statutul societatii sau sa faca obiectul unei decizii a AGA. Totodata, acordarea unor astfel de imprumuturi trebuie sa aibe caracter ocazional ca parte a politicii de fidelizarea a salariatilor.
Este necesar de asemenea ca in contractul de imprumut sa fie prevazut un procent de dobanda, deoarece lipsa dobanzii este considerata o subventie, un avantaj acordat salariatului putand fi reinterpretata fiscal ca un venit impozabil. Prevederea unei astfel de facilitati in Contractul colectiv de munca la nivel de unitate sau in Contractul individual de munca, in sensul mentionarii sumei imprumutate, a procentului de dobanda practicat, precum si a perioadei de rambursare, este o masura care se impune a fi pusa in practica.
In concluzie, o astfel de operatiune nu poate fi incadrata ca activitate de creditare efectuata cu titlu profesional avand doar un caracter ocazional, limitat si neavand ca scop obtinerea de venituri din dobanzi care sa sustina existenta societatii ci doar fidelizarea si motivarea angajatilor.
ART. 76 – Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor
(1)Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:…….s) orice alte sume sau avantaje in bani ori in natura.
Ca o concluzie finala, ca parte a politicii de fidelizare a angajatilor, in masura in care asociatii prevad in documentele aplicabile la nivel de unitate, dar si individual in contractul de munca, se pot acorda imprumuturi ocazionale angajatilor, cu perceperea unei dobanzi, minim dobanda BNR si cu o rambursare la o data certa.
Data aparitiei: 21 ocrtombrie 2020
Tags:
firma audit, firma de audit, firma de audit Bucuresti, servicii audit, servicii de audit, servicii de audit Bucuresti