Speta ANAF: Majorare capital social prin capitalizare imprumuturi asociati

Speta ANAF: Majorare capital social prin capitalizare imprumuturi asociati

Intrebare:

Majorarea capitalului social al unei societati prin emiterea de părți sociale noi urmare capitalizării împrumuturilor acordate societatii de către asociați si a dobanzilor aferente generează venituri pentru societate?

Raspuns ANAF:

Conform prevederilor legale, capitalul social se poate mări prin emisiunea de acţiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a acţiunilor existente în schimbul unor noi aporturi în numerar şi/sau în natură. De asemenea, acţiunile noi sunt liberate prin încorporarea rezervelor, cu excepţia rezervelor legale, precum şi a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creanţe lichide şi exigibile asupra societăţii cu acţiuni ale acesteia.
Astfel, majorarea capitalului social prin capitalizarea împrumuturilor acordate societatii de către asociați și a dobânzilor aferente nu generează venituri pentru societate, întrucat nu ne aflăm în situația unor datorii față de asociați prescrise, scutite sau anulate care se includ în categoria veniturilor din exploatare, ci ne aflăm în situația în care creanțele deținute de acționari sunt convertite în părți sociale deținute în societate, iar majorarea capitalului se efectuează prin emiterea de părți sociale noi.

Baza legala:

Ordinul ministrului finantelor publice nr 1802 / 2014 articolul pct.19 alin.(2) lit. a), pct.435 alin.(1) lit.e)
Legea nr 31 / 1990 articolul 210, alin (1), alin.(2)

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor