Monografie contabila: Ambalaj gratuit
Avem o societate platitoare de TVA care importa marfa din UE si extracomunitar, marfa este ambalata in carton, plastic si palet lemn. In majoritatea cazurilor pe factura nu este trecut ambalajul sau daca este trecut, este fara pret, doar pe CMR (documentul de vama) este trecut ambalajul, unde scrie valoarea neta, valoarea bruta. Avand in vedere ca am avut control de la AFM trebuie sa dovedim ca ambalajul respectiv este trimis la reciclare sau trimis inapoi la furnizor.
Vrem sa aflam cum putem inregistra in contabilitate ambalajul:
1. daca nu este pe factura deloc sau
2. daca este cu pretul 0.
Conform prevederilor de la pct. 75 alin. (1) si (2) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014:
„75.
(1) La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
a) la cost de achizitie – pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
b) la cost de productie – pentru bunurile produse in entitate;
c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii – pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
d) la valoarea justa – pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.
In cazurile mentionate la lit. c) si d), valoarea de aport si, respectiv, valoarea justa se substituie costului de achizitie.
(2) Valoarea justa a activelor se determina, in general, dupa datele de evidenta de pe piata, printr-o evaluare efectuata, de regula, de evaluatori autorizati, potrivit legii.
In situatia in care nu exista date pe piata privind valoarea justa, din cauza naturii specializate a activelor si a frecventei reduse a tranzactiilor, valoarea justa se poate determina prin alte metode utilizate, de regula, de catre evaluatori autorizati, potrivit legii.”
Atat in situatia in care ambalajele nu sunt mentionate pe factura cat si in situatia in care sunt mentionate cu pret zero ambalajele primite gratuit ce vor fi valorificate se inregistreaza la o valoare justa cu ajutorul contului 346 (346 Produse reziduale = 7588 Alte venituri din exploatare). In acest caz valoarea justa se stabileste in functie de pretul de valorificare a tipului respectiv de deseu (hartie,lemn, plastic).
Vanzare:
4111 Clienti = 701 Venituri din vanzare produse finite,
6588 Alte cheltuieli exploatare = 346 Produse reziduale.
Ambalajele ce vor fi utilizate in acelasi scop pentru care au fost concepute se inregistreaza in contul 381 Ambalaje (381 Ambalaje = 7588 Alte venituri din exploatare). Valoarea justa se stabileste in functie de starea ambalajului si pretul de vanzare pentru astfel de ambalaje, ori ambalaje similare.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 09 octombrie 2020
Tags:
firma audit, firma de audit, firma de audit Bucuresti, servicii audit, servicii de audit, servicii de audit Bucuresti