Tratament TVA achizitie autoturisme din UE

Regimul TVA pentru achizitiile de autoturisme din Uniunea Europeana efectuate de catre persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania e analizat prin cele ce urmeaza.
Din punct de vedere al TVA sunt tratate diferit achizitiile de mijloace de transport noi siachizitiile de mijloace de transport second hand de la furnizori din Uniunea Europeana.
In acest sens mijloacele de transport noi sunt vehiculele terestre cu motor a carui capacitate depaseste 48 cm3 sau a carui putere depaseste 7,2 kW, destinate transportului de pasageri sau bunuri care sa nu fi fost livrate cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km.
Astfel, in ceea ce priveste regimul TVA aplicabil la achizitia mijloacelor de transport, in functie de incadrarea acestora drept mijloace de transport noi sau second hand si de regimul TVA aplicat de furnizor, se pot distinge urmatoarele situatii:
1. Achizitia unui mijloc de transport nou.
Pentru a fi considerat mijloc de transport nou, autoturismul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
– sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau
– sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km;
In acest caz, achizitia efectuata reprezinta o achizitie intracomunitara impozabila in Romania in conformitate cu prevederile art. 126 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.
Pentru achizitia efectuata cumparatorului din Romania, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, ii revin urmatoarele obligatii:
– sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari conform art. 158 indice 2 din Codul fiscal.
– sa depuna decontul de TVA (formularul 300) in care sa inscrie taxa pe valoare adaugata atat ca taxa colectata cat si ca taxa deductibila;
– sa depuna declaratia recapitulativa (formularul 390).
2. Achizitia unui mijloc de transport second hand:
In acest caz, pentru livrarea autoturismului furnizorul din Comunitate poate aplica fie regimul normal de taxare fie regimul special pentru bunuri second hand conform echivalentului art. 152 indice 2 din Codul fiscal din legislatia acestui stat.
In situatia in care furnizorul aplica regimul normal de taxare achizitia efectuata reprezinta o achizitie intracomunitara impozabila in Romania in conformitate cu prevederile art. 126 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal.
Pentru achizitia efectuata cumparatorului din Romania ii revin urmatoarele obligatii:
– sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari conform art. 158 indice 2 din Codul fiscal.
– sa depuna decontul de TVA (formularul 300) in care sa inscrie taxa pe valoare adaugata atat ca taxa colectata cat si ca taxa deductibila;
– sa depuna declaratia recapitulativa (formularul 390).
In situatia in care furnizorul va aplica regimul special pentru bunurile second hand achizitia efectuata nu este impozabila in Romania in conformitate cu prevederile art. 126 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal. Furnizorul trebuie sa mentioneze pe factura emisa aplicarea acestui regim.
In acest caz cumparatorul nu efectueaza o achizitie intracomunitara impozabila in Romania si, ca atare, nu are obligatia de a se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari si nu declara achizitia in declaratia recapitulativa (formular 390).
Sursa: infoTVA.ro
Data aparitiei: 17 iulie 2014