Tratament fiscal vouchere de vacanta
Actul normativ care reglementeaza acordarea voucherelor de vacanta este OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, potrivit careia, angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca pot acorda, in conditiile legii, bonuri de valoare, denumite vouchere de vacanta.
Voucherele de vacanta acordate potrivit OUG 8/2009 sunt supuse impozitului pe salarii fiind considerate avantaje impozabile potrivit art. 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal, nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii potrivit art. 142 lit. r) (pentru CAS), art. 157 alin. (2) (pentru CASS) si art. 220^4 alin. (2) din Codul fiscal (pentru CAM) si reprezinta cheltuieli deductibile la nivelul societatii, potrivit art. 25 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal.
Venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 76 alin. (1) – (3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate. Potrivit pct. 14 alin. (3) si (4) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 78 din Codul fiscal, avantajele acordate angajatilor se impoziteaza in luna in care au fost primite, valoarea voucherelor de vacanta, acordate potrivit legii, luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, fiind valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite.
Prin urmare, valoarea voucherelor de vacanta se cumuleaza in vederea impozitarii cu veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate in luna in care sunt acestea sunt primite.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 12 iunie 2018