Tratament contabil si fiscal privind concediul de odihna neefectuat

Tratament contabil si fiscal privind concediul de odihna neefectuat

Cum se calculeaza numarul de zile de concediu de odihna?

Pentru a afla zilele de concediu de odihna de care poate beneficia un salariat se procedeaza astfel: in functie de perioada in care acesta a lucrat, se va imparti numarul de zile de concediu allocate conform contractului de  munca la 12 luni (daca acesta lucreaza de 1 an de zile). In cazul in care acesta s-a angajat in cursul anului, se va imparti numarul de zile de concediu alocate potrivit contractului de munca, de exemplu 21 de zile, la numarul de zile calculate din perioada in care acesta a inceput sa lucreze pana la sfarsitul anului.

Daca aveti zile de concediu neefectuate, care este tratamentul fiscal si contabil ?

Se va oferi o indemnizatie pentru zilele de concediu neefectuate care se aloca in functie de salariul de baza si de numarul de zile de concediu neefectuate ale salariatului, la care se adauga si suma contributiilor aferente acestui venit.

Tratamentul fiscal

Din punct de vedere fiscal, aceste zile de concediu neefectuate sunt tratate ca si niste plati intermediare, fiind astfel venituri la care se vor aplica cota de impozitare de 16%.

Tratament contabil

Potrivit OMFP 3055/2009  sumele care au ramas neachitate pentru salariati , implicit sumele aferente zilelor de concediu neefectuate , se vor inregistra in contul 428 ,, Alte datorii si creante in legatura cu personalul’’. In contul 641 vor ramane indemnizatiile pentru acele zile de concediu de odihna neefectuate, iar in contul  645 contributiile aferente pentru asigurari sociale pana la sfarsitul exercitiului financiar.

Sursa: contzilla.ro

Data aparitiei: 16 februarie 2015

Leave a Reply