Teambuilding: Deductibil sau nedeductibil?

Teambuilding: Deductibil sau nedeductibil?

Aceste activitati sunt la limita deductibilitatii, teambuilding-urile sunt departe de a fi un simplu moft al patronatului. O asemenea operatiune ajuta la sudarea relatiilor dintre colegi, la descoperirea unor calitati speciale la anumite persoane care in conditii normale, la birou, nu se remarca prin absolut nimic. La evolutia tuturor participantilor, la stabilirea de strategii si de inter-conectari personale. Bineinteles, pentru asta ar trebui ca evenimentul sa fie organizat de specialisti si sa nu fie doar o iesire la iarba verde. In mod normal, un teambuilding are program de perfectionare a cunostintelor, de specializare continua.

Pentru ca un teambuilding sa fie deductibil, inclusiv TVA-ul aferent, activitatea trebuie sa indeplineasca anumite conditii obligatorii:

  • sa existe necesitatea organizarii lui;
  • sa existe specialisti angajati pentru instruire – externi, din afara companiei sau chiar si interni;
  • sa existe dovada prestarii serviciilor de instruire – rapoarte, situatii etc in care se trec toate datele importante: perioada instruirii, participantii, programul, rezultatele obtinute;
  • urmare a teambuilding-ului respectiv, sa existe o crestere a veniturilor – pentru ca, la urma urmelor, evenimentul s-a organizat in vederea perfectionarii echipei.

In situatia in care cheltuielile cu teambuilding-ul sunt efectuate strict in scopul recreerii angajatilor companii cheltuiala este nedeductibila deoarece nu poate fi justificata necesitatea prestarii acestora in scopul activitatilor desfasurate. TVA aferenta cheltuielilor cu team building-ul nu este deductibila deoarece bunurile si serviciile nu sunt destinate utilizarii in folosul operatiunilor prevazute in Codul Fiscal.

In privinta cheltuielilor cu bauturile alcoolice, sucurile etc (cheltuielile de bar), acestea sunt cheltuieli nedeductibile si trebuie tratate ca atare.

Cheltuieli nedeductibile care pot fi deductibile

Bauturi, sucuri, ceaiuri, cafea, confeti, tort, lumanari etc. Acestea sunt, in principiu, cheltuieli nedeductibile (daca nu intra in cei 2%). Daca, insa, faceti dovada ca ele s-au facut pentru promovarea activitatii societatii catre niste parteneri care au fost invitati la acel eveniment, atunci cheltuiala trebuie tratata pur si simplu ca masa de promovare cu parteneri de afaceri.

Sursa: faracontabilitate.ro

Data aparitiei: 25 august 2014

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor