Speta: Vanzare sub pret
In cazul de mai jos, avem o societate care comercializeaza in Romania aparate de iluminat din UE, in regim en-gros catre persoane juridice romane. In ce masura este posibila vanzarea produselor greu vandabile, cu miscare lenta sau fara miscare, sub pret de achizitie?
In cazul unui raspuns afirmativ, ce implicatii fiscale apar d.p.d.v. al TVA si al impozitului pe profit?
Vanzarile produselor si serviciilor sub pretul de achizitie este reglementata de OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata.
Conform art. 16 din OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata:
„Prin vanzari cu pret redus, in sensul prezentei ordonante, se intelege:
a) vanzari de lichidare;
b) vanzari de soldare;
c) vanzari efectuate in structuri de vanzare denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica;
d) vanzari promotionale;
e) vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale;
f) vanzari ale produselor care intr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vandute;
g) vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate;
h) vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala, pentru acelasi produs, determinat de mediul concurential;
i) vanzarea produselor cu caracteristici identice, ale caror preturi de reaprovizionare s-au diminuat”.
Conform art. 17 din OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata:
„Este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 16 lit. a) – c), e) – i), precum si in cazul produselor aflate in pachete de servicii. Prin vanzare in pierdere, in sensul prezentei ordonante, se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare”.
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, in cazul in care este indeplinita una din conditiile prevazute de art. 16 lit. a) – c), e) – i din OG 99/2000, legea nu interzice vanzarile la un pret egal sau inferior costului de achizitie.
Astfel documentarea vanzarilor sub pret difera de la caz la caz, in functie de situatia in care se incadreaza speta dumneavoatra in una din conditiile de la art 16 lit. a) – c), e) – i din OG 99/2000, mentionate mai sus.
Valoarea de piata este definita drept suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala.
Vanzarile sub pretul de achizitie nu au nicio implicatie de natura fiscala, daca pretul este justificat, ca urmare a faptului ca produsele respective numai sunt cerute pe piata.
In situatia in care tranzactia se efectueaza intre persoane afiliate, in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (2) din Codul fiscal autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei. La stabilirea pretului de piata al tranzactiilor intre persoane afiliate se foloseste cea mai adecvata dintre urmatoarele metode:
a) metoda compararii preturilor, prin care pretul de piata se stabileste pe baza preturilor platite altor persoane care vand bunuri sau servicii comparabile catre persoane independente;
b) metoda cost-plus, prin care pretul de piata se stabileste pe baza costurilor bunului sau serviciului asigurat prin tranzactie, majorat cu marja de profit corespunzatoare;
c) metoda pretului de revanzare, prin care pretul de piata se stabileste pe baza pretului de revanzare al bunului sau serviciului vandut unei persoane independente, diminuat cu cheltuiala cu vanzarea, alte cheltuieli ale contribuabilului si o marja de profit;
d) orice alta metoda recunoscuta in liniile directoare privind preturile de transfer emise de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Prin urmare, daca pretul de vanzare al stocurilor greu vandabile sau cu miscari lente este justificat cu documente, nu exista implicatii fiscale
Atentie, in cazul tranzactiilor cu persoane afiliate se intocmeste si se prezinta la solicitarea organelor de inspectie fiscala, dosarul preturilor de transfer asa cum prevede art. 79 alin. (2) din Codul de procedura fiscala.
Ordinul 222/2008 privind continutul dosarului preturilor de transfer stabileste informatiile necesare a fi incluse in dosarul de preturi de transfer, termenul de prezentare a documentatiei, procedura de estimare a preturilor de transfer in absenta documentarii acestora de catre contribuabil, precum si formatul notificarii transmise de ANAF privind solicitarea dosarului de preturi de transfer.
Sursa: infotva.ro
Data aparitiei: 18 septembrie 2015