Speta: Vanzare parti sociale
Avem o societate persoana juridica romana care a achizitionat in luna februarie 2016 50% din partile sociale ale altei societati persoana juridica romana. Valoarea de achizitie a partilor sociale este semnificativ mai mare decat valoarea nominala a acestora. In luna septembrie 2016 se intentioneaza fara castig vanzarea acestor parti sociale catre o terta parte nerezidenta din Cehia.
Art. 20 lit. i) mentioneaza ca veniturile din cesionarea titlurilor de participare sunt venituri neimpozabile in conditiile in care sunt detinute in procent de minim 10% pentru un interval de timp de minim 1 an. In cazul neindeplinirii perioadei minime, stabilim daca veniturile sunt impozabile fara a tine cont de costul de achizitie al titlurilor. De asemenea, vom vedea care sunt obligatiile declarative ale partilor implicate.
Conform art. 19 alin. (1) din Codul fiscal, rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, potrivit normelor metodologice, precum si pierderile fiscale care se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 31. Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.
Conform art. 23 lit. i) din noul Cod fiscal, nu sunt venituri impozabile:
i) veniturile din evaluarea/reevaluarea/vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana sau la o persoana juridica straina situata intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, daca la data evaluarii/reevaluarii/vanzarii/cesionarii inclusiv contribuabilul detine pe o perioada neintrerupta de un an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice la care are titlurile de participare. Nu intra sub incidenta acestor prevederi veniturile din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana de o persoana juridica rezidenta intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri.
Astfel, in cazul neindepliniri perioadei minime de detinere, veniturile realizate din vanzarea partilor sociale sunt venituri impozabile la determinarea rezultatului fiscal (nu se incadreaza in categoria veniturilor neimpozabile). In acest caz cheltuielile inregistrate la scoaterea din evidenta a titlurilor sunt cheltuieli deductibile.
Astfel, va face parte din rezultatul fiscal al persoanei juridice platitoare de impozit pe profit castigul din vanzarea partilor sociale (venituri din imobilizari financiare cedate-cheltuieli privind imobilizarile financiare cedate).
Societatea cedenta va declara veniturile si cheltuielile prin declaratia 101. Persoana juridica nerezidenta nu are obligatii declarative cu privire la achizitia partilor sociale.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 09 septembrie 2016