Speta: Vanzare imobil asociat unic – compensare dividende

In speta de azi avem un asociatul unic care are de ridicat dividende in valoare de 950.000 lei. Acesta solicita compensarea dividendelor datorate cu un imobil in valoare de 600.000 lei.
Vom stabili astfel daca este suficient raportul de evaluare intocmit de un evaluator avand in vedere ca este persoana afiliata. Deoarece se doreste facturarea cu TVA, stabilim ce declaratii se vor depune la Finante si ce riscuri apar daca se face aceasta compensare.
Avand in vedere ca este vorba despre o vanzare catre asociatul unic, vanzarea trebuie facuta la pretul de piata. In caz contrar, in temeiul art. 11 alin. 2 din Codul fiscal autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor furnizate in cadrul tranzactiei (in aceasta situatie, s-ar ajusta venitul obtinut de societate din instrainarea cladirii catre asociatul ei unic).
Potrivit art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, este scutita de TVA livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri.
Desigur se poate opta si pentru pentru taxarea operatiunii in baza prevederilor art. 141 alin. (3) din Codul fiscal notificand in prealabil organele fiscale conform procedurii descrise in Normele metodologice de aplicare a aliniatului mentionat.
In acest caz se poate aplica cota standard de TVA de 24% .
Prin urmare conform prevederilor de la pct. 38 din Normele metodologice, date in aplicare pentru art. 141 alin. (3) din Codul fiscal:
„3) Optiunea prevazuta la alin. (1) se va notifica organelor fiscale competente pe formularul prezentat in anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice si se va exercita de la data inscrisa in notificare. O copie de pe notificare va fi transmisa clientului. Depunerea cu intarziere a notificarii nu va anula dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare si nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar in conditiile art. 145 – 147^1 din Codul fiscal. Dreptul de deducere la beneficiar ia nastere si poate fi exercitat la data la care intervine exigibilitatea taxei, si nu la data primirii copiei de pe notificarea transmisa de vanzator. In situatia in care optiunea se exercita numai pentru o parte din bunul imobil, aceasta parte din bunul imobil care se intentioneaza a fi utilizata pentru operatiuni taxabile se va comunica in notificarea transmisa organului fiscal.”
In concluzie, pretul de vanzare al cladirii si al terenului, trebuie sa reflecte pretul pietei.
In cazul in care detineti un raport de evaluare intocmit de un evalutator autorizat, raportul de evaluare poate sa justifice vanzarea cladirii, la valoarea reevaluata, chiar si catre asociatul unic.
Din punct de vedere contabil, conform pricipiului necompensarii, orice compensare intre elementele de active si datorii sau intre elementele de venituri si cheltuieli este interzisa.
Toate creantele si datoriile trebuie inregistrate distinct in contabilitate, pe baza de documente justificative. Eventualele compensari intre creante si datorii fata de aceeasi entitate efectuate cu respectarea prevederilor legale pot fi inregistrate numai dupa contabilizarea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare.
In cazul schimbului de active, in contabilitate se evidentiaza distinct operatiunea de vanzare/scoatere din evidenta si cea de cumparare/intrare in evidenta, pe baza documentelor justificative, cu inregistrarea tuturor veniturilor si cheltuielilor aferente operatiunilor. Pentru compensare, se va intocmi un Proces verbal de compensare, aprobat de catre conducerea societatii.
Astfel, societatea va inregistra vanzarea imobiliului catre asociatul unic prin formula contabila:
Vanzarea cladirii:
461 = %
„Debitori diversi” 7583
„Venituri din vanzarea activelor
si alte operatii de capital”
4427
“ Tva colectata”
Scoaterea din evidenta a cladirii:
% = 212
2812 „Constructii”
„Amortizarea constructiilor”
6583
„Cheltuieli privind activele cedate
si alte operatii de capital”
Compensarea sumelor:
455/457 = 461
Contul in care sunt inregistrate divedendele „Debitori diversi”
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 28 noiembrie 2014