Speta: Vanzare autoturism

Speta: Vanzare autoturism

O firma a achizitionat in martie 2014 un autoturism second-hand cu 20.000lei. A fost amortizata partial, suma amortizarii fiind de 4.500 lei. Acesta masina a fost folosita la tractari in vederea obtinerii de venituri, conform codului CAEN al firmei.

Aceasta masina a fost vanduta cu 500 lei fara TVA. Care sunt implicatiile din punct de vedere a TVA cat si a impozitului pe microintreprinderi?

Din punct de vedere a TVA, vanzarea autoturismului sub valoarea neamortizata sau sub valoarea de achizitie nu face obiectul ajustarii taxei pe valoarea adaugatadeduse initial, intrucat nu este prevazuta in reglementarile art. 148 si 149 din Codul fiscal.

Deasemenea nu exista nici obligatia colectarii TVA pentru diferenta negativa dintre valoarea de vanzare si valoarea ramasa in evidenta contabila.

Din punct de vedere al impozitului pe veniturile microintreprinderilor valoarea rezultata din
vanzarea autoturismului intra in baza de calcul, aplicandu-se cota de 3%.

Insa, trebuie sa se aiba in vedere prevederile art. 11, alin (1) respectiv alin. (2) din Codul Fiscal , care fac referire la posibilitatea organului de control de a reincadra forma unui tranzactii pentru a reflecta continutul economic, atata timp cat bunurile ce fac obiectul tranzactiei nu reflecta pretul de piata .

Daca sunt indeplinite anumite conditii precizate la pct. 1 – 3 ale art.137 alin (1) lit. e) din Codul fiscal, exista posibilitatea ca baza de impozitare a TVA sa fie stabilita la valoarea de piata , pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 21.

In sensul alin. (1) lit. e), valoare de piata inseamna suma totala pe care, pentru obtinerea bunurilor ori serviciilor in cauza la momentul respectiv, un client aflat in aceeasi etapa de comercializare la care are loc livrarea de bunuri sau prestarea de servicii ar trebui sa o plateasca in conditii de concurenta loiala unui furnizor ori prestator independent de pe teritoriul statului membru in care livrarea sau prestarea este supusa taxei. Atunci cand nu poate fi stabilita o livrare de bunuri sau o prestare de servicii comparabila, valoare de piata inseamna:

1. pentru bunuri, o suma care nu este mai mica decat pretul de cumparare al bunurilor sau al unor bunuri similare ori, in absenta unui pret de cumparare, pretul de cost, stabilit la momentul livrarii;
2. pentru servicii, o suma care nu este mai mica decat costurile complete ale persoanei impozabile pentru prestarea serviciului.

In aceste conditii ar trebui sa se detina inscrisuri care au forta probanta in sensul neaplicarii pretului de piata (starea tehnica a autoturismului, corespondenta cu alti potentiali clienti, etc)

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 14 mai 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor