Speta: Valorificare utilaj neutilizat

Speta: Valorificare utilaj neutilizat

Avem  o societate care a achizitionat un echipament tehnologic in urma cu doi ani. Acesta nu a fost pus in functiune si nici nu a fost amortizat. Se stabileste ca echipamentul nu este util, este invechit si nu ar fi rentabil si se ia decizia sa fie taiat si transferat la fier vechi. Vom vedea cum se fac inregistrarile pentru scoatere din gestiune si facturare catre firma de fier vechi. Taxa de mediu o retine beneficiarul. Valoarea la care va fi vandut este mai mica decat pretul de achizitie. Stabilim cum se va inregistra diferenta.

Potrivit art 28 alin 17 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

” Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala, cu exceptia celor prevazute la alin. (14)”.

„In aplicarea prevederilor art. 28 alin. (17) din Codul fiscal, cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.

Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului „(pct 29 din norme).

Asadar, cheltuielile cu casarea mijloacelor fixe incomplet amortizate sunt deductibile la calculul rezultatului fiscal.

Referitor la TVA, conform pct. 79 alin. (17) din Normele metodologice date in aplicarea art. 305 din Codul fiscal, casarea activelor corporale fixe care sunt bunuri de capital nu implica efectuarea de ajustari ale taxei deduse initial.

” Ajustarea prevazuta la art. 305 alin. (4) din Codul fiscal nu se efectueaza in situatia in care sunt aplicabile prevederile art. 270 alin. (4) lit. a) si b) din Codul fiscal referitoare la livrarea catre sine, precum si in situatia in care nu are loc o livrare de bunuri in conformitate cu prevederile art. 270 alin. (8) din Codul fiscal, situatii in care persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa conform art. 297 alin. (4) lit. a) si alin. (5) din Codul fiscal. Casarea activelor corporale fixe care sunt bunuri de capital in conformitate cu prevederile art. 305 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal nu implica efectuarea de ajustari ale taxei deduse. Prin casare, in sensul TVA, se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia, indiferent daca partile componente rezultate sunt sau nu sunt valorificate (pct 79 alin 17 din normele metodologice date in aplicarea art 305).

Monografie contabila:
1. casare instalatie (Proces verbal de scoatere din functiune)
6583″Cheltuieli privind operatii de capital” = 2131″Echipamente tehnologice”   valoare contabila

2. Inregistrare deseuri rezultate
346″Produse reziduale”    =      711  „Venituri din variatia stocurilor”   valoarea justa
Inregistrarea in contabilitate se face la valoarea justa stabilita de o comisie tehnica din cadrul unitatii

3. Vanzare la un centru de colectare
461 „Debitori”   =    703″Venituri din vanzarea de produse reziduale”    pretul oferit

Vanzarea echipamentului ca deseu se va face prin intocmirea facturii care nu va contine TVA (se aplica masurile de simplificare de la art 331 alin 2 lit a din Legea 227/2015 privind Codul fiscal), cu conditia ca atat vanzatorul cat si cumparatorul sa fie persoane inregistrate in scopuri de TVA.

In factura se va evidentia distinct contributia la fondul de mediu de 3% pe care trebuie sa o retina unitatea de colectare si sa o plateasca la Fondul de mediu.

4. Scoaterea din evidenta a deseului vandut la centrul de colectare
711  „Venituri din variatia stocurilor”   =346″Produse reziduale”    valoarea justa

5. Incasarea facturii;
5311/5121 Casa/Conturi la banci in lei”    =              461″ Debitori”
suma facturata mai putin taxa de 3% (contributia la fd. de mediu)
si
635″Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate”   = 461 „Debitori”    contributia de 3% la Fondul de mediu achitata de unitatea specializata, dar retinuta din factura

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 10 ianuarie 2018

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor