Speta TVA: Venituri in inchirieri si subinchirieri

Speta TVA: Venituri in inchirieri si subinchirieri

In randurile urmatoare, analizam cazul unei societati care obtine venituri din activitatea de subinchiriere. Societatea a semnat contracte cu diversi furnizori atat persoane fizice, cat si juridice pentru chiria unor apartamente in vederea subinchirierii acestora mai departe la clienti si, de asemenea, detine doua imobile proprietatea societatii pe care le subinchiriaza clientilor. Taxarea clientilor se face pe zi, acestia nu suporta niciun fel de cheltuieli cu intretinerea, utilitatile, reparatiile sau alte costuri.

Societatea este autorizata la ONRC pentru obtinerea acestor venituri codul CAEN: 6820 „Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate”.

Vom vedea daca aceasta activitate se incadreaza la codul CAEN autorizat si, in caz contrar, ce cod CAEN ar trebui sa fie autorizat, respectiv ce cota de TVA ar trebui sa se aplice. De asemenea, vom stabili care este baza legala care reglementeaza acest aspect.

In opinia noastra, codul CAEN prezentat in intrebare corespunde activitatii desfasurate.

Ca regula generala, prin efectul legii, inchirierea bunurilor imobile este scutita de TVA, fara drept de deducere, conform art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal. Acest lucru inseamna ca societatea nu isi poate deduce TVA de la achizitiile folosite penru inchirierea scutita de TVA, cum sunt utilitatile, paza, eventuale reparatii sau modernizari ale imobilelor si alte asemenea.

Societatea are posibilitatea sa opteze pentru plata TVA la inchiriere prin depunerea unei notificari la ANAF, conform art. 141 alin. (3) din Codul fiscal. In acest caz, societatea dvs. isi poate deduce TVA de la utilitati.

Din ratiuni de deontologie profesionala trebuie sa va comunicam si faptul ca exista riscul reincadrarii acestor activitati in categoria de cazare hoteliera, pentru care trebuie sa se colecteze TVA la cazare, in procent de 9%, conform art. 140 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal.

Consideram faptul ca nu discutam de cazare hoteliera, insa exista acest risc fiscal.

Sursa: fiscalitatea.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 14 februarie 2014

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor