Speta: TVA retur marfa
In cazul urmator, societatea a livrat produse alimentare catre un client in data de 31.05.2015, in valoarea totala de 1.240 RON, din care 240 RON reprezentand TVA de 24%. In data de 10.06.2015 clientul returneaza produsele.
Cu ce cota de TVA se va emite factura de retur catre client, 24% cota la care a fost facuta livrarea initiala sau 9% cota in vigoare la momentul returului?
Practic, urmare a retururilor efectuate, are loc ajustarea bazei de impozitare a TVA aferenta bunurilor livrate anterior, caz in care sunt aplicabile prevederile art. 138 lit. b) din Codul fiscal: „Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii: ….b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul anularii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj;”.
In acest caz, furnizorul trebuie sa emita o factura, cu semnul minus, atat pentru baza de impozitare cat si pentru TVA colectata.
In cazul retururilor efectuate dupa data de 31.05.2015 pentru care furnizorul intocmeste facturi cu semnul minus, se aplica cota TVA in vigoare la data livrarii bunurilor ca fapt generator, fara a se aplica cota in vigoare la data ajustarii bazei de impozitare ca efect al returului. In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 140 alin. (3) din Codul fiscal prin care se reglementeaza in mod expres urmatorul aspect „Cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 134^2 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei.”
Art. 134^2 alin. (2) lit. a) si b) se refera la:
– lit. a): facturile emise inainte de data la care intervine faptul generator (livrarea efectiva a bunurilor)
– lit. b): facturile emise la incasarea avansurilor.
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la alin. (9) al art. 134^2 „In cazul evenimentelor mentionate la art. 138, taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.”.
Astfel, factura se emite cu data returului, de exemplu 10.06.2015, prin aplicarea cotei de 24%, in vigoare la data livrarii bunurilor care se returneaza.
Sursa: infotva.ro
Data aparitiei: 23 iunie 2015