Speta TVA: Refacturare marfa distrusa

Speta TVA: Refacturare marfa distrusa

Exista si situatii in care clientul refactureaza o marfa livrata de firma si distrusa tot de aceasta. Vom vedea daca se poate deduce TVA-ul in cazul in care clientul anexeaza toate actele doveditoare ca aceasta marfa a avut defecte de calitate si s-a dat la distrugere.

Conform art. 145 alin. 2 lit. a din Codul fiscal orice persoana impozabila are dreptul la deducerea TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul realizarii de operatiuni taxabile.

Ca atare, in cazul prezentat societatea nu are dreptul la deducerea TVA deoarece nu a „achizitionat” bunuri ori servicii care sa le poata destina utilizarii ulterioare la realizarea de operatiuni taxabile.

Nu conteaza ca este vorba de bunuri distruse dovedibile cu acte deoarece nu este vorba de lipsa ajustarii dreptului de deducere pentru bunuri distruse reglementata la art. 148 alin. 2 lit. a din Codul fiscal (nu exista o deducere initiala).

In cazul prezentat indicat ar fi ca societatea furnizoare sa emita ea insasi o factura de stornare catre client in conformitate cu prevederile art. 138 lit. b din Codul fiscal. Chiar daca efectul ar fi acelasi, situatia nu este comparabila intrucat este vorba de operatiuni distincte din punct de vedere al TVA (livrare de bunuri cu baza impozabila ajustata versus achizitie de bunuri).

Sursa: fiscalitatea.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 23 mai 2014

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor