Speta TVA: Operatiune cu patru societati

Prin speta de azi dezbatem situatia in care o firma din Polonia vinde marfa catre o firma din Austria, iar firma din Austria vinde marfa catre o firma din Romania. Firma din Romania vinde catre clientul final din Bulgaria. Toate firmele sunt inregistrate in scopuri de TVA, iar marfa se deplaseaza din Polonia in Bulgaria. Fiind patru parteneri in tranzactie, nu se incadreaza in scutirile de TVA ale triunghiularei. Vom stabili daca operatiunile sunt scutite de TVA.
In primul rand, trebuie identificat in sarcina cui revine transportul bunurilor (Polonia, Austria, Romania sau Bulgaria), respectiv cine este persoana care trebuie sa efectueze transportul, deoarce in functie de relatia de transport se poate stabili si modul de taxare a operatiunilor.
Presupunem ca persoana obligata sa realizeze trasnportul este firma din Polonia, astfel ca in relatia Polonia – Austria avem de -a face cu o livrare cu transport.
In cazul firmei din Polonia – aceasta efectueaza o livrare de bunuri intracomunitara scutita de TVA (dovada transport dintrun stat membru in alt stat membru si cod de tva Valid UE din Austria), in relatie cu firma din Austria.
La randul ei societatea din Austria efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri, Totodata firma din Austria efectueaza o livrarea intracomunitara neimpozabila in Austria catre firma din Romania, operatiunea este impozabila in Bulgaria (intre firma din Austria si cea din Romania nu exista relatie de transport). Practic firma din Austria ii pune la dispozitie bunurile firmei din Romania in Bulgaria. Conform art. 132 alin.1 lit.c din Codul fiscal, o astfel de livrare are locul acolo unde bunurile sunt puse la dispozitie.
Firma din Romania efectueaza o achizitie intracomunitara neimpozabila din Austria.
Firma din Romania mai departe vinde bunuri firmei din Bulgaria, pentru care nu are dovada transportului marfurilor din Romania in Bulgaria, asa ca va emite o factura cu TVA catre firma din Bulgaria cu cota de 24%.
Pentru livrari intracomunitare de bunuri scutite, documentele justificative sunt cele enumerate la articolul 10 din OMFP 2222/2006:
– factura completata cu informatiile impuse de art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
– documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
– orice alt document care atesta ca bunurile sunt expediate sau transportate din Romania intr-un stat membru: comanda de cumparare, documentul de asigurare.
Va fi taxata operatiunea deoarece nu intruneste conditiile pentru o livrare intracomunitara scutita de TVA (chiar daca are cod de TVA din Bulgaria, nu are dovada transportului marfurilor).
Firma din Bulgaria are de-a face cu o achizitie neimpozabila de la firma din Romania, operatiunea fiind taxata cu Tva in Romania.
Evident, situatia se poate schimba in functie de modul de efectuare a transportului, in obligatia carei firme ii cade.
Redam mai jos articolele din Codul fiscal care reglementeaza locul operatiunilor atat in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri cat si al achizitiilor intracomunitare de bunuri.
ART. 132 Locul livrarii de bunuri
(1) Se considera a fi locul livrarii de bunuri:
a) locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert. Daca locul livrarii, stabilit conform prezentei prevederi, se situeaza in afara teritoriului comunitar, locul livrarii realizate de catre importator si locul oricarei livrari ulterioare se considera in statul membru de import al bunurilor, iar bunurile se considera a fi transportate sau expediate din statul membru de import;
b) locul unde se efectueaza instalarea sau montajul, de catre furnizor sau de catre alta persoana in numele furnizorului, in cazul bunurilor care fac obiectul unei instalari sau unui montaj;
c) locul unde se gasesc bunurile atunci cand sunt puse la dispozitia cumparatorului, in cazul bunurilor care nu sunt expediate sau transportate;
Normele metodologice prevad:
(3) Conform art. 132 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, locul livrarii este locul unde bunurile sunt puse la dispozitia cumparatorului, in cazul in care bunurile nu sunt transportate sau expediate. In categoria bunurilor care nu sunt transportate sau expediate se cuprind bunurile imobile, precum si orice alte bunuri mobile corporale care, desi sunt livrate, intre vanzator si cumparator nu exista relatie de transport. Exemplu: o persoana impozabila A stabilita in Romania livreaza bunuri unei alte persoane impozabile B stabilite in alt stat membru sau in Romania. Bunurile sunt transportate direct la C, o alta persoana, care cumpara bunurile de la B. In primul caz persoana obligata sa realizeze transportul este A sau B.
Pe relatia A – B se considera o livrare cu transport, iar pe relatia B – C se considera o livrare fara transport. In al doilea caz, daca persoana obligata sa realizeze transportul este C, pe relatia A – B se considera o livrare fara transport, locul livrarii fiind locul unde bunurile sunt puse la dispozitia lui B, iar in relatia B – C se considera o livrare cu transport, locul livrarii fiind locul unde incepe transportul, respectiv in statul membru al furnizorului A, unde se afla bunurile atunci cand incepe transportul.”
„ART. 132^1 Locul achizitiei intracomunitare de bunuri
(1) Locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.
(2) In cazul achizitiei intracomunitare de bunuri, prevazuta la art. 126 alin. (3) lit. a), daca cumparatorul ii comunica furnizorului un cod de inregistrare in scopuri de TVAvalabil, emis de autoritatile unui stat membru, altul decat cel in care are loc achizitia intracomunitara, conform alin. (1), locul respectivei achizitii intracomunitare se considera in statul membru care a emis codul de inregistrare in scopuri de TVA.
(3) Daca o achizitie intracomunitara a fost supusa la plata taxei in alt stat membru, conform alin. (1), si in Romania, conform alin. (2), baza de impozitare se reduce in mod corespunzator in Romania.
(4) Prevederile alin. (2) nu se aplica daca cumparatorul face dovada ca achizitia intracomunitara a fost supusa la plata taxei pe valoarea adaugata in statul membru in care are loc achizitia intracomunitara, conform alin. (1).
(5) Prevederile alin. (2) nu se vor aplica in cazul operatiunilor triunghiulare, atunci cand cumparatorul revanzator inregistrat in scopuri de TVA in Romania in conformitate cu art. 153 face dovada ca a efectuat o achizitie intracomunitara neimpozabila pe teritoriul altui stat membru, in conditii similare celor prevazute la art. 126 alin. (8) lit. b), in vederea efectuarii unei livrari ulterioare in acel alt stat membru. Obligatiile persoanelor implicate in operatiuni triunghiulare sunt prevazute in norme.
ART. 132^1
12. (1) Conform art. 132^1 alin. (1) din Codul fiscal, locul unei achizitii intracomunitare de bunuri este intotdeauna in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. In cazul in care, conform art. 132 alin. (2) din Codul fiscal, cumparatorul furnizeaza un cod de inregistrare in scopuri de TVA dintr-un alt stat membru, decat cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, se aplica reteaua de siguranta, respectiv achizitia intracomunitara se considera ca are loc si in statul membru care a furnizat codul de inregistrare in scopuri de TVA si in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.
(2) In sensul art. 132^1 alin. (3) din Codul fiscal, daca cumparatorul face dovada ca a supus la plata taxei achizitia intracomunitara si in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor si in statul membru care a furnizat un cod de inregistrare in scopuri de TVA, acesta poate solicita restituirea taxei achitate in statul membru care a furnizat codul de inregistrare in scopuri de TVA. Restituirea taxei aferente achizitiei intracomunitare se realizeaza astfel:
a) in cazul persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, prin inregistrarea cu semnul minus in decontul de taxa prevazut la art. 156^2 din Codul fiscal a achizitiei intracomunitare si a taxei aferente;
b) in cazul persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153^1 din Codul fiscal, restituirea taxei se realizeaza conform normelor procedurale in vigoare.
Exemplu: o persoana impozabila din Romania inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau art. 153^1 din Codul fiscal, achizitioneaza in Ungaria (locul unde se incheie transportul bunurilor) bunuri livrate din Franta. Persoana respectiva nu este inregistrata in Ungaria in scopuri de TVA, dar comunica furnizorului din Franta codul sau de inregistrare in scopuri de TVA din Romania, pentru a beneficia de scutirea de taxa aferenta livrarii intracomunitare realizata de furnizorul din Franta. Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in Ungaria si plata TVA aferenta achizitiei intracomunitare conform art. 132^1 alin. (1) din Codul fiscal, persoana respectiva poate solicita restituirea taxei platite in Romania aferente achizitiei intracomunitare, care a avut loc si in Romania conform art. 132^1 alin. (2) din Codul fiscal.
(3) In conformitate cu prevederile art. 132^1 alin. (4) din Codul fiscal, in cazul in care pana la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru achizitia intracomunitara efectuata in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA, conform art. 132^1 alin. (2) din Codul fiscal, persoana impozabila face dovada ca achizitia intracomunitara a fost supusa la plata TVA in statul membru unde se incheie expedierea sau transportul bunurilor, nu se mai aplica prevederile art. 132^1 alin. (2) din Codul fiscal.”
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 06 noiembrie 2014