Speta: TVA cota redusa 5%

Speta: TVA cota redusa 5%

In portofoliul nostru de clienti, pentru o firme de audit, avem si societati in domeniul imobiliarelor/dezvoltatori imobiliari. Astfel, ne intereseaza tratamentul privind conta de TVA aplicata la emiterea unei facturi pentru un avans. Mai jos gasim o speta preluata de pe anaf.ro, unde avem o intrebare din partea unui contribuabil privind cota de TVA aferenta unei facturi de avans pentru un apartament in constructie.

Intrebare:

Care este cota de TVA aplicabilă la emiterea unei facturi de avans pentru un apartament în construcție livrat ca parte a politicii sociale?

Raspuns:

Potrivit prevederilor din Codul fiscal cota redusă de 5% TVA se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.
Prin urmare, dacă condițiile pentru aplicarea cotei reduse de tva de 5% sunt îndeplinite pentru livrarea locuinței, această cotă este aplicabilă și pentru facturile de avans aferentă respectivei livrări, dacă din contractele încheiate rezultă că la momentul livrării vor fi îndeplinite toate condițiile impuse de Codul fiscal.

Baza legala:

Legea nr 227 / 2015 articolul art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3

Data aparitiei: 01 iulie 2020

Sursa: anaf.ro

Tags:
firma audit, firma de audit, firma de audit Bucuresti, servicii audit, servicii de audit, servicii de audit Bucuresti

Leave a Reply