Speta: Tranzactii cu imobilizari financiare

Speta: Tranzactii cu imobilizari financiare

In speta de azi tratam un subiect care in mod cert e de interes pentru mai multe categorii de contribuabili. Avem astfel de-a face cu o persoana juridica romana denumita in continuare X SRL avand asociati doua persoane fizice rezidente si care detine 80% (800 ron) din partile sociale ale unei persoane juridice romane denumita Y SRL.

In cadrul Y SRL diferenta de 20% (200 ron) este detinuta de o alta persoana juridica romana denumita Z SRL . Societatea X SRL achizitioneaza prin cesiune partile sociale 20% (200 ron) detinute de Z SRL in cadrul Y SRL la un pret de 700 ron (moment in care detine 100% in cadrul societatii Y SRL) si concomitent cesioneaza (vinde) 30 % din cele 100% catre o societate W SRL membra UE la un pret de 1.100 Ron.

In urma acestor tranzactii societatea X SRL realizeaza un castig din tranzactiile partilor sociale in valoare de 400 ron = (1.100 ron – 700 ron)

1. Care este monografia contabila a acestor tranzactii in fiecare dintre cele trei societati (de la momentul cesionarii pana in momentul in care asociatii persone fizice a SC X SRL pot intra in posesia castigului)?

2. Care este momentul in care cele doua persoane fizice romane asociate a SC X SRL pot intra in posesia castigului (la momentul realizarii castigului sau la inchiderea exercitiului financiar) si care sunt taxele si impozitele care trebuie platite si de catre cine si cum se declara?

Asociatii persoanei fizice X nu intra in posesia castigului din tranzactia cu partile sociale ale lui Y , in mod direct, niciodata deoarece spuneti ca societatea X detine partile sociale ale lui Y , cumpara partile sociale detinute in Y de Z si vinde catre W o parte din partile sociale detinute in Y. Deci partile sociale ale firmei Y sunt titluri ce apartin societatii X , nu asociatilor persoane fizice, iar castigul sau pierderea din tranzactiile cu aceste titluri detinute este a societatii si nu a asociatilor.

Nu trebuie sa confundam patrimoniul personal al asociatilor cu patrimoniul societatii X in care acestia au investit. Castigul asociatilor persoane fizice poate fi :

– dividende, daca societatea X inregistreaza profit;
– castig din vanzarea partilor sociale detinute de ei in X, fiind singurele din patrimnoniul lor personal.

Partile sociale ale Y care sunt detinute, cumparate si apoi vandute apartin patrimoniului societatii X si nu asociatilor persoane fizice ce au investit in X.

Monografia contabila la societatea X:

X detine in soldul debitor al contului de imobilizari financiare 26X (in ce cont ati inregistrat dvs. participatia in Y) 800 de lei.

Societatea X cumpara restul de parti sociale de la Z:
26X = 269 200 lei
668 = 462 500 lei (diferenta dintre valoarea nominala si pretul de cumparare)

Societatea X vinde catre W 30% din participatia in Y :

– valoarea nominala 300 de lei
– pretul de vanzare 1.100 de lei

461 = 7641 1.100 lei
6641 = 26X 300 lei (descarcare din gestiune a imobilizarilor financiare cedate)

Daca aceasta ar fi singura dvs. operatune tot anul din inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli :

121 = % 800 lei 7641 = 121 1.100 lei
668 500 lei
6641 300 lei

– ar rezulta un profit contabil de 300 de lei care poate fi distribuit la dividende dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, deci asociatii persoane fizice ale lui X pot ridica dividendele anul urmator.

Astfel se va retine la sursa impozit pe dividende 16% care se va declara in D100 pana pe 25 ale lunii urmatoare platii dividendelor.

Impozitul retinut la sursa se va declara si in D205 care se depune pana la sfarsitul lunii februarie a anului urmator retinerii sale.

Societatea Z vinde partile sociale catre X :

461 = 7641 700 lei
6641 = 26X 200 lei (descarcare din gestiune a imobilizarilor financiare cedate)

Societatea Y inregistreaza doar schimbarea structurii actionariatului.
Societatea W inregistreaza achizitia de parti sociale cum prevede legea contabilitatii din tara sa.

In Romania ar fi inregistrat:

26X = 269 300 lei
668 = 462 800 lei (diferenta dintre valoarea nominala si pretul de cumparare).

Fiind vorba de tranzactii cu imobilizari financiare intre societati comerciale, nu se retin impozite la sursa, fiecare societate inregistrand veniturile si cheltuielile din tranzactie, elemente care participa ca calculul impozitului pe profit/venitul microintreprinderii care se declara (de catre X si Z) in declaratia 100 aferenta trimestrului in care se realizeaza si 101 (daca este cazul) aferenta anului in care s-au realizat.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 17 iunie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor