Speta: Transfer sau distribuire de active?

In speta de azi societatea A este asociat unic in societatea B. S-a hotarat lichidarea voluntara a societatii B. Dupa lichidarea voluntara si dizolvarea societatii B, toate activele acesteia se vor transfera societatii A. Acest transfer se face cu sau fara TVA?
Asa cum se prezinta speta consideram ca tranzactia in cauza reprezinta o distribuire de active catre actionari/asociati si nu un transfer de active. Transferul de active prevazut de art. 128 alin. (7) din Codul Fiscal se refera la transferarea acestora (total sau partial) ca urmare a vanzarii, a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati.
Pentru ca o operatiune sa poata fi considerata transfer de active, primitorul activelor trebuie sa intentioneze sa desfasoare activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata, si nu sa lichideze imediat activitatea respectiva si, dupa caz, sa vanda eventualele stocuri.
Astfel, consideram ca operatiunea in cauza se incadreaza in prevederile art. 128, alin. (5) conform caruia orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la alin. (7), constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.
In consecinta, se va calcula si colecta TVA pentru acele active pentru care taxa a fost dedusa. De exemplu, nu se va colecta TVA pentru active care au reprezentat aportul societatii A la capitalul social al societatii B sau active care au fost achizitionate inainte de 1 iulie 1993 (daca este cazul).
Pentru toate celelalte active distribuirea este asimilata unei livrari efectuate cu plata si se va colecta TVA.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 29 octombrie 2014