Speta: Transfer profit

Speta: Transfer profit

Avem ca exemplu o societate din Romania (sediu permanent desemnat al unei societati din SUA) care realizeaza profit pe parcursul anului. Vom vedea astfel daca se poate transfera profitul din anul curent catre societatea-mama din SUA pe parcursul anului sau doar dupa incheierea anului si AGA. Totodata, stabilim daca AGA se face si la nivelul sediului permanent sau doar la societatea-mama conform situatiilor financiare consolidate.

Conform art. 3 din OMFP 1802/2014:

„(5) Din punct de vedere contabil, sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate reprezinta subunitati fara personalitate juridica ce apartin acestor persoane juridice si au obligatia intocmirii situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile cerute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, situatiile financiare anuale si raportarile contabile cerute de Legea contabilitatii nr. 82/1991 se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acestea reflectand activitatea tuturor sediilor permanente.”

Deci AGA se va face si la nivelul sediului permanent pentru aprobarea Situatiilor financiare pe care sediul permanent are obligatia sa le intocmeasca si depuna in Romania pentru activitatea sa din Romania.

Conform art. 36 din Noul Cod fiscal:

„(1) Persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania au obligatia de a plati impozitul pe profit pentru profitul impozabil care este atribuibil sediului permanent.”

Profitul obtinut de sediul permanent, dupa impozitare, se poate transfera catre societatea – mama ori de cate ori se doreste – aceasta operatiune nu se considera distribuire de dividende, deci nu este conditionata de intocmirea Situatiilor financiare.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 08 februarie 2016

Leave a Reply