Speta: Tablete oferite cadou

Speta: Tablete oferite cadou

Vom afla prin randurile de mai jos care este reglementarea fiscala pentru primirea de catre angajati a unor tablete oferite cu titlu gratuit de compania-mama din Turcia. Tabletele sunt cu titlu gratuit, fara taxe vamale, si vor fi distribuite angajatilor cu ocazia sarbatorilor de Craciun.

Vom stabili care sunt alternativele de a nu fi considerate avantaje in natura pentru care trebuie platite taxe – angajat si angajator (impozit si contributii) – si daca pot fi distribuite ca obiecte de inventar angajatilor.

Conform art. 55 alin.  (1) din Codul fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

La alin. (3) lit. b) al acestui articol, se prevede ca avantajele, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2) includ si cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei.

Astfel, contravaloarea tabletelor oferite cu titlu gratuit salariatilor intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale.

Tabletele nu vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale daca raman propritatea societatii si sunt distribuite salariatilor pe baza de proces verbal in vederea utilizarii in scopul afacerii iar utilizarea acestora se justifica tinand cont de functia detinuta de fiecare salariat.

Sursa: blogulspecialistului.ro

Data aparitiei: 28 februarie 2014

Leave a Reply