Speta: Sponsorizare salariat

Speta: Sponsorizare salariat

Avem o societate doreste sa incheie un contract de sponsorizare pentru un salariat cu probleme medicale. Vom vedea care este monografia contabila referitoare la aceste tipuri de contracte, precum si daca plata acestui contract presupune depunerea unei anumite declaratii.

Potrivit art 4 lit (i) din Legea 32/1994 privind sponsorizarea, poate fi beneficiar al sponsorizarii:

a) orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific – cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
b) institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice, pentru activitatile prevazute la lit. a);
c) de asemenea, pot fi sponsorizate, in conditiile prezentei legi, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum si carti ori publicatii din domeniile definite la lit. a);
d) orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute la lit. a) este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea’.

Asadar, salariatul unitatii poate fi beneficiar al sponsorizarii, dar nu direct (asta ar insemna avantaje de natura salariala si ar trebui supuse impozitului pe salarii), ci prin intermediul unei persoane juridice fara scop lucrativ (asociatie, fundatie etc) sau a unei institutii publice ce activeaza in domeniul asistentei medico-sanitare.

Sponsorizarea
se face in baza unui contract de sponsorizare incheiat intre societate si entitatea nonprofit, care va dona suma de bani care face obiectul sponsorizarii, salariatului care are probleme de sanatate.

Conform art 25 alin (4) lit i din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cheltuielile de sponsorizare nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil, dar se scad din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:
1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri;
2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.
Nu se depune nicio declaratie la organul fiscal in legatura cu sponsorizarea.

Monografie contabila:

1.inregistrarea contractului de sponsorizare
6582 „Donatii si subventii acordate” = 462 „Creditori diversi”

2. efectuarea platii catre organizatia nonprofit
462 „Creditori diversi” = 5121 „Conturi la banci in lei”

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 23 august 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor