Speta: Societate platitoare de TVA, dupa facturarea unui avans

Speta: Societate platitoare de TVA, dupa facturarea unui avans

Inspeta de azi avem o societate neplatitoare de TVA care a facturat avans lucrare 4300 ron unei societati. Luna urmatoare societatea a devenit platitoare de TVA. Vom vedea cum va fi stornat avansul si cum se va factura diferenta.

Conform art. 140 alin. (3)  si (4) din Codul fiscal:
” (3) Cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 1342 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei.

(4) In cazul schimbarii cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cota in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii, pentru cazurile prevazute la art. 134^2 alin. (2), precum si in situatia prevazuta la alin. (3^1).”

Conform pct. 72 din Normele metodologice date in aplicare pentru art. 155  din Codul fiscal:
(2) Regularizarea facturilor emise de catre furnizori/prestatori pentru avansuri sau in cazul emiterii de facturi partiale pentru livrari de bunuri ori prestari de servicii se realizeaza prin stornarea facturii de avans la data emiterii facturii pentru contravaloarea integrala a livrarii de bunuri si/sau prestarii de servicii. Stornarea se poate face separat ori pe aceeasi factura pe care se evidentiaza contravaloarea integrala a livrarii de bunuri si/sau prestarii de servicii. Pe factura emisa se va face o referire la facturile de avans sau la facturile partiale emise anterior, atunci cand se emit mai multe facturi pentru aceeasi operatiune, in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (19) lit. r) din Codul fiscal.

In cazul operatiunilor pentru care baza impozabila este stabilita in valuta, la regularizare se vor avea in vedere prevederile art. 139^1 din Codul fiscalsi ale pct. 22. Nu se impune regularizarea de catre beneficiarul care are obligatia platii taxei, conform art. 150 alin. (2) – (6), art. 151 sau art. 151^1 din Codul fiscal, in cazul facturilor de avans sau al facturilor partiale emise de furnizorii de bunuri ori de prestatorii de servicii.

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), in cazul schimbarii cotei de TVA, pentru a se aplica cota in vigoare la data faptului generator de taxa potrivit art. 140 alin. (4) din Codul fiscal, se impune efectuarea urmatoarelor regularizari:

a) regularizarea facturilor emise de catre furnizori/prestatori pentru avansurile partiale sau integrale incasate, precum si a facturilor emise inainte de livrare/prestare pentru contravaloarea partiala ori integrala a bunurilor livrate/serviciilor prestate;
b) regularizarea de catre beneficiarul care are obligatia platii taxei, potrivit art. 150 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal, a facturilor de avans partial sau integral ori a facturilor emise de furnizorii de bunuri sau de prestatorii de servicii inainte de livrare/prestare pentru contravaloarea partiala ori integrala a bunurilor livrate/serviciilor prestate.”

Prin urmare, nu se considera ca s-a prestat un serviciu sau s-a livrat un bun, la data incasarii unui avans, prin urmare se va storna avansul si se va factura lucrarile efectuate  cu TVA 24%.
Articole contabile:

Stornare avans:
4111 = 419 storno

La prestarea efectiva a serviciilor se intocmeste factura pentru toata lucrarea, cu TVA24%:
4111 %
704
4427 sau 4428 dupa caz

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 12 noiembrie 2014

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor