Speta: Rezerve din reevaluare > Dividende
Avem cazul in care o microintreprindere are in patrimoniu o cladire care a fost reevaluata la fiecare 3 ani. Valoarea a crescut, iar diferenta a fost operata pe contul 105 creditor. Din cauza amortizarii, profitul a scazut. Dupa repartizarea pe dividende a profitului, soldul de casa este tot debitor. Pentru diminuarea soldului de casa in conditiile in care nu mai exista profit de repartizat, stabilim daca se poate repartiza din contul 105 si daca se pot face urmatoarele articole contabile: 105 = 1065, 1065 = 117 si 117 = 457.
In conditiile in care profitul de repartizat este in suma de aproximativ 200.000 lei, vom stabili daca se pot emite 20 hotarari AGA pentru fiecare 10.000 lei in parte si daca se pot repartiza dividendele din casierie. De asemenea, vom vedea daca cele 20 hotarari AGA se pot emite in decursul unei luni cate una pe zi.
Conform pct. 109 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aprobate prin OMFP 1802/2014, surplusul din reevaluare inregistrat in creditul contului 105 “Rezerve din reevaluare” se poate capitaliza prin transfer direct in capitalul propriu (contul 1175 “Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare”) doar atunci cand acest surplus reprezinta castig realizat, respectiv la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare sau pe masura folosirii activului de catre societate.
Ca atare, repartizarea sumelor din soldul contului 105 in cel al contului 1175 in alte conditii decat cele amintite anterior, in vederea distribuirii lor ca dividende ar conduce finalmente la acordarea de dividende in lipsa profitului/castigului, fapta ce constituie infractiune conform art. 272^1 din Legea societatilor 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In ceea ce priveste posibilitatea platii fragmentate a dividendelor, potrivit art. 4 alin. 4 din Legea 70/2015 operatiunile de plati in numerar efectuate catre persoane fizice reprezentand contravaloarea dividendelor se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana, fiind interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei. Consideram ca plata este fragmentata chiar daca este efectuata in zile/luni consecutive, in conditiile in care obligatia societatii reprezentand dividendele distribuite asociatilor/actionarilor si ramase de achitat are la baza/izvoraste dintr-un singur act – hotararea adunarii generale prin care s-a distribuit profitul pentru dividende.
Si solutia propusa – 20 hotarari AGA in decursul unei luni, cate una pe zi, pentru repartizarea a 10.000 lei din profit pentru dividende, urmata de plata zilnica in numerar – reprezinta un abuz de drept, fiind contrara spiritului legii care limiteaza platile in numerar, fapt ce va atrage sanctionarea societatii cu prilejul controalelor fiscale desfasurate la societate.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 05 aprilie 2016