Speta: Rezerva legala la microintreprinderi

Speta: Rezerva legala la microintreprinderi

In randurile urmatoare, stabilim daca la o societate platitoare de impozit pe microntreprindere se constituie rezerva legala, precum si care e modul de calcul.

Abordarea rezervei legale pentru o societate se poate face din 2 perspective:
–    din perspectiva fiscala, rezerva legala este o suma deductibila la calculul impozitului pe profit, conform art. 22 din Codul fiscal; aceasta situatie nu este aplicabila unei microintreprinderi, deoarece nu plateste impozit pe profit;
–    din perspectiva contabila, constituirea fondului reprezentand rezerva legala este obligatorie si pentru microintreprinderi, conform art. 183 din Legea 31/1990 privind societatile.

Neconstituirea rezervei legale este considerata infractiune de art. 272 pct.6 din Legea 31/1990 privind societatile, republicata, cu modificari.

Constituirea rezervei legale se efectueaza la data de 31 decembrie a exercitiului financiar, se efectueaza inregistrarea contabila:

129 „Repartizarea profitului” = 1061 „Rezerve legale”

La data de 01 ianuarie a anului urmator se efectueaza inregistrarea contabila:

121″Profit sau pierdere” = 129 „Repartizarea profitului”

Rezerva legala se constituie in procent de 5%  din profitul brut al exercitiului financiar, pana cand aceasta va atinge 20% din capitalul social.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 10 martie 2015

Leave a Reply