Speta: Retragere asociat

Urmeaza sa stabilim, in cazul retragerii unui asociat dintr-o societate de tip SRL, care detine 50% din capitalul social, ce operatiuni trebuie efectuate din punct de vedere fiscal, financiar si contabil.
Vom vedea care e procedura (daca e nevoie de lichidator, daca este obligatorie reevaluarea patrimoniului, ce trebuie raportat la ANAF, la Registrul comertului, etc.), cum intocmim monografia contabila, ce impozite trebuie platite in acest caz s.a.m.d.
In plus, in cazul in care procentul detinut in capitalul social este mai mare sau mai mic de 50%, vom vedea daca difera procedura de retragere a asociatului.
Potrivit art. 226 alin. 3 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal. Costurile de evaluare vor fi suportate de societate.
Prin urmare, nu se pune problema unui lichidator (societatea va continua sa functioneze), ci a unui evaluator autorizat, care sa inventarieze si sa evalueze elementele de natura activelor, datoriilor si capitalurilor detinute de societate in vederea determinarii activului net si, implicit, a contravalorii partii cuvenite asociatului care se retrage. Apelarea la evaluatorul autorizat nu este obligatorie, legea dand dreptul asociatilor sa stabileasca de comun acord drepturile cuvenite asociatului retras. De asemenea, nu conteaza procentul detinut de asociatul care se retrage. Actul de retragere ori de cesiune a partilor sociale detinute, hotararea AGA, actul de modificare a actului constitutiv etc. trebuie inregistrate la Registrul Comertului prin cerere de inscriere de mentiuni.
Pentru venitul/castigul obtinut in urma cesiunii partilor sociale la momentul retragerii se datoreaza impozitul pe venit de 16% conform art. 66 alin. 3, 4 si 4^2 si art. 67 alin. 3 lit. b din Codul fiscal, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revenind dobanditorului partilor sociale. Transmiterea dreptului de proprietate asupra partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului, operatiune care nu se poate efectua fara justificarea virarii impozitului la bugetul de stat.
In ipoteza in care retragerea asociatului are loc fara cesiunea partilor sociale (cu reducere de capital social), din punct de vedere fiscal veniturile obtinute sunt asimilate unor venituri obtinute din lichidarea unei persoane juridice si impozitate ca atare conform art. 66 alin. 8 si art. 67 alin. 3 lit. d din Codul fiscal.
Inregistrarile contabile presupun:
– inregistrarea capitalului propriu partajat (formula contabila 1061, 1068, 117, 121 = 456)
– inregistrarea impozitului datorat si plata acestuia (formule contabile 456 = 446 si 446 = 5121)
– inregistrarea depunerii de catre celalalt asociat a capitalului social ce i-a fost cesionat de asociatul care se retrage (formula contabila 5121 sau 5311 = 456)
– inregistrarea platii catre asociatul care se retrage a contravalorii capitalului social cesionat (formula contabila 456 = 5121 sau 5311)
– achitarea catre asociatul retras a cotei-parti din activul net diminuat cu impozitul retinut (formula contabila 456 = 5121 sau 5311).
Sursa: fiscalitatea.ro si portalcontabilitate.ro
Data aparitiei: 12 august 2014