Speta: Restituire imprumut asociat

Speta: Restituire imprumut asociat

Speta: 

Cazul pe care il supunem atentiei are in prim-plan o societate care a fost imprumutata atat prin banca, cat si prin casa pe parcursul unei perioade de cateva luni de catre asociat cu o suma de bani in baza unui contract de imprumut fara dobanda.

In prezent, societatea doreste sa restituie asociatului aceasta suma de bani prin retrageri directe de la banca unde se specifica restituire imprumut in baza contractului de imprumut, astfel ca banii nu mai vin in caseria societatii (asociatul merge la banca si retrage banii din contul societatii). Societatea faceavem nota 462 = 5121 in suma de 10.000 lei. Vom vedea daca prin aceeasi metoda se pot restitui si sume mai mari de 10.000 lei si, in cazul in care se face transfer bancar direct in contul asociatului, daca se poate transfera orice suma.

Raspuns:

Consideram incorecta inregistrarea 462=5121 pentru retragerea de numera din contul bancar al societatii.

In situatia in care contractele de imprumut au fost incheiate anteriror intrarii in vigoare a Legii 70/2015 care a intrat in vigoare incepand cu 9 mai 2015, consideram ca veti putea efectua restituiri de numerar intr-o singura zi, sau in zile diferite, intrucat aceasta lege nu este aplicabila contractelor incheiate anterior intrarii acesteia in vigoare. Redam mai jos prevederile legale invocate:

 Art.16 alin. (2) din Legea 70/2015, prevede:

„Prevederile cap. I nu se aplica contractelor incheiate anterior intrarii in vigoare a prezentei legi.”

Daca insa contractul /contractele de imprumut sunt incheiate dupa data de 9 mai 2015, nu veti putea porceda astfel fiind considerate tranzactii fractionate. Daca suma imprumutata pentru fiecare contract depaseste 10.000 de lei veti putea plati in numerar 10.000 lei/persoana/zi, iar restul prin banca, conform prevederilor de la art. 4 alin. (4) din Legea70/2015, redate in continuare:

„(4) Operatiunile de plati in numerar efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.”

Totodata daca exista pentru fiecare imprumut de 10.000 lei cate un contract distinct – fiind considerat tranzactie singulara, opinam ca nu poate fi incadarat ca tranzactie fractionata si veti putea restitui sumele imprumutate in limita maxima zilnica de 10.000 lei /persoana.

In situatia in care exista un singur contract de imprumut, se poate face plata in numerar 10.000 lei iar restul prin banca. Desigur se poate plati in contul bancar al asociatului orice suma nelimitat.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 19 septembrie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor