Speta: Renuntare imprumut asociat
Avem cazul unei societati care la data de 31.12.2015, prin hotarare AGA a asociatului si administratorului unic, se doreste renuntarea la creditarea din bani personali. Suma este de circa 400.000 euro (1.800.000 lei). Nota contabila: 455.1 = 758.8.
Exista obligatia de a raporta catre Oficiul National de Spalarea Banilor aceasta transpunere? Daca da, care este intervalul de timp pentru a depune bilantul la sfarsitul lui martie? Ce implicatii negative sunt avand in vedere ca suma este foarte mare?
Faptul ca asociatul renunta la recuperarea datoriei pe care firma o are fata de el nu intra sub incidenta Legii 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism.
Ceea ce trebuia declarat la Oficiul spalarii banilor era imprumutul acordat firmei care depasea 15.000 de euro intr-un an. Pentru aceste declaratii nu exista un termen.
Implicatiile negative sunt acelea ca impozitul pe profit/venit va creste considerabil – deoarece aceste venituri sunt impozabile.
Singura problema poate fi aceea ca un eventual control poate cere explicatii referitoare la provenienta banilor din care asociatul a imprumutat firma intr-o suma atat de mare, mai ales acum cand ANAF a demarat verificarea averilor persoanelor fizice.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 19 februarie 2016