Speta: Regularizare avans
Discutam despre situatia in care, in baza unui contract de antrepriza este achitat de catre beneficiar (platitor de TVA) un avans antreprenorului (platitor de TVA) de x lei, in baza unei facturi emise.
Vom vedea astfel daca este corect ca acel avans sa fie regularizat parte din el (20%), din fiecare factura de lucrari executate si emise ulterior (conform specificatiilor din contract).
De exemplu:
– avansul si factura de avans sunt de 124000 lei (cu TVA)
– prima factura de lucrari este de 62000 lei (cu TVA)
– stornarea din avansul incasat este de 24800 lei (cu TVA)
Este corect modul de regularizare a avansului acordat, in situatia in care in contract este precizat astfel.
In conformitate cu prevederile pct. 72 alin. (2) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, regularizarea facturilor emise de catre furnizori/prestatori pentru avansuri sau in cazul emiterii de facturi partiale pentru livrari de bunuri ori prestari de servicii se realizeaza prin stornarea facturii de avans la data emiterii facturii pentru contravaloarea integrala /partiala a livrarii de bunuri si/sau prestarii de servicii. Stornarea se poate face separat ori pe aceeasi factura pe care se evidentiaza contravaloarea integrala /partiala a livrarii de bunuri si/sau prestarii de servicii.
Pe factura emisa se va face o referire la facturile de avans sau la facturile partiale emise anterior, atunci cand se emit mai multe facturi pentru aceeasi operatiune, in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (19) lit. r) din Codul fiscal.
Sursa: infotva.ro
Data aparitiei: 12 octombrie 2015