Speta: Reglare sold cont 371

Avem o societate din domeniul farmaceutic care tine evidenta cantitativ-valoric la punctul de lucru, iar contabilitatea se tine global valoric. La sfarsit de luna se genereaza un raport de gestiune valorica in care sunt trecute toate intrarile (de facturi, avize, procese verbale de corectii stoc plus, stornari bonuri fiscale) si iesirile (de facturi, avize, bonuri fiscale, procese verbale de corectii stoc minus), pentru descarcarea de gestiune se regleaza in contabilitate, soldul contului 371 conform acestui raport.
Apar insa diferente la soldul final 371 in contabilitate fata de raportul de gestiune valorica. Stabilim astfel cum se pot regla aceste diferente, cu precizarea ca in contabilitate valoarea este fie in plus fie in minus fata de raportul de gestiune valorica.
Metoda global-valorica se aplica pentru evidenta marfurilor si ambalajelor aflate in unitatile de desfacere cu amanuntul (magazine, restaurante, bufete etc.), folosindu-se formularul comun „Fisa de cont pentru operatiuni diverse” (cod 14-6-22) si raportul de gestiune, dupa caz.
Potrivit acestei metode, contabilitatea analitica a marfurilor si ambalajelor se tine global-valoric, atat la gestiune, cat si in contabilitate, iar verificarea concordantei inregistrarilor din evidenta gestiunii si din contabilitate se efectueaza numai valoric, la perioade stabilite de unitate.
Raportul de gestiune se completeaza pe baza documentelor de intrare si de iesire a marfurilor si ambalajelor si de depunere a numerarului din vanzare, iar in fisele valorice (tinute pe gestiuni in cadrul conturilor de marfuri si ambalaje din contabilitate) inregistrarile se fac pe baza acelorasi documente. Soldurile valorice ale marfurilor si ambalajelor aflate in gestiune se verifica pe baza raportului de gestiune predat la contabilitate sau cu ocazia inventarierii, dupa caz”.
De asemenea, trebuie sa aveti in vedere dispozitiile punctelor 1 si 2 din norma mentionata, potrivit carora, persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, consemneaza operatiunile economico-financiare, in momentul efectuarii lor, in documente justificative, pe baza carora se fac inregistrari in contabilitate (jurnale, fise si alte documente contabile, dupa caz).
Diferentele intre gestiune si contabilitate pot rezulta din diverse cauze: operarea eronata a intrarilor sau iesirilor sau plusuri sau minusuri la inventar. In cazul in care nu exista plusuri sau minusuri la inventar trebuie identificate erorile si corectate.
Daca intrarile si iesirile sunt corect operate atat in gestiune, cat si in contabilitate, atunci aceste diferente reprezinta plusuri sau minusuri la inventar, care trebuie reglate pe seama conturilor de cheltuieli cu semn plus sau minus.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 20 noiembrie 2014