Speta: Refacturare timbru de mediu

Speta: Refacturare timbru de mediu

Discutam despre situatia in care se primeste de la firma de leasing factura cu „timbru de mediu” pentru o masina noua luata in leasing. Factura are aplicatata Taxa pe Valoarea Adaugata peste valoarea timbrului de mediu 3.122 lei, calculata de ANAF. Pe notificarea de la ANAF, se mentiona ca suma de plata 3122 lei.

1. S-a procedat corect prin aplicarea de TVA la refacturarea de timbru de mediu?
2. Aceasta valoare a timbrului intra in valoarea masinii care se amortizeaza sau este cheltuiala in luna? Aceasta valoare apare dupa 2 luni de cand s-a ridicat masina cu proces-verbal de predare-primire. Daca se inregistreaza in prezent acest timbru in valoarea masinii, inseamna ca nu ar fi trebuit sa inceputa amortizarea? Masina este utilizata in activitatea firmei si exista deja bonuri de benzina.

Timbrul de  mediu este achitat de catre societatea de leasing la inmatricularea vehiculului, urmand ca aceasta sa o recupereze de la utilizatorul masinii (clientul), conform contractului de leasing.

In astfel de situatii, potrivit prevederilor art. 129 alin. (2) din Codul fiscal, societatea de leasing actioneaza in nume propriu, dar in contul utilizatorului (platind o taxa in numele acestuia), operatiune considerata ca fiind prestare de servicii.

In calitatea sa de platitor de TVA, societatea de leasing va factura si incasa TVA pentru oricare din serviciile pe care le presteaza, prin urmare si pentru plata taxelor in contul utilizatorului, inclusiv a timbrului de mediu.

In concluzie, nu este vorba despre plata unei taxe la alta taxa (adica TVA la Timbrul de mediu), ci despre plata, in conditiile reglementarilor legale in vigoare, a unei taxe (TVA) aferente unui serviciu (plata timbrului de mediu), chiar daca serviciul respectiv este in legatura cu plata altei taxe.

Art. 137  alin. (2) lit. a) din Codul fiscal si pct. 18 alin. (7) din Normele metodologice de aplicare pentru art. 137 din Codul fiscal, mentioneaza clar faptul ca o taxa suportata de finantator ca proprietar este refacturata si se cuprinde in baza de impozitare din punctul de vedere al TVA.

In ceea ce priveste valoarea  timbrului de mediu, se poate include in costul autoturismului in luna in care ati primit factura, urmand sa recalculati amortizarea autoturismului respectiv, incepand cu luna primirii facturii privind timbrul de mediu de la societatea de leasing.

Sursa: infotva.ro

Data aparitiei: 15 decembrie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor