Speta: Refacturare servicii de audit

Speta: Refacturare servicii de audit

In speta de azi aveu o societate platitoare de TVA si impozit pe profit care este auditata in fiecare an de catre o companie de audit din Romania, la cererea firmei mama din Germania, actionar 100%.

Ulterior, firma mama din Germania refactureaza aceste cheltuieli de audit sucursalei din Romania. Se va stabili ce implicatii apar din punct de vedere al TVA-ului si impozitului pe profit, tinand cont de faptul ca serviciile de audit sunt efectiv prestate pe teritoriul Romaniei de catre o alta companie din Romania.

De asemenea, se va stabili cum trebuie tratata factura primita din statul strain, cu servicii refacturate pentru auditul anual/semestrial.

In primul rand, trebuie sa vedeti ce servicii de audit va refactureaza firma din Germania. Poate ca societatea germana la randul ei efectueaza cu o alta societate un audit la nivel de grup, in care integreaza si firma Dvs. in baza situatiilor financiare intocmite si transmise si a raportului de audit efectuat de compania din Romania.

In acest context ar trebui sa aveti un acord, o nota de la societatea mama cu privire la prestarea acestor servicii si  daca vi se refactureaza cota parte a serviciilor de audit atunci cheltuiala respectvia este deductibila fiscal la calculul impozitului pe profit.

In cazul in care nu se justifica prestarea respectiva cheltuiala va fi considerata nedeductibila fiscal.

In baza Certificatului de rezidenta fiscala nu veti retine la sursa impozit pe ventiurile nerezidentilor, conform art. 7 din conventia de evitare a dublei impuneri.

In cazul in care nu aveti acest Certificat de rezidenta fiscala va trebui sa retineti la sursa impozit pe veniturile nerezidentilor de 16% conform art. 115 alin.1 lit k din Codul fiscal.

Din punct de vedere al TVA, veti proceda la taxarea inversa astfel 4426 = 4427 daca serviciul este aferent activitatii.

Daca nu se poate demonstra serviciul in scopul activitatii societatii atunci nu se va deduce TVA si se va efectua taxarea inversa astfel 635 =  4427

Suma inscrisa in contul 635 in acest caz nu va fi deductibila fiscal.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 10 noiembrie 2014

Leave a Reply