Speta: Refacturare cheltuieli asigurare

Speta: Refacturare cheltuieli asigurare

In ce priveste leasingul si procedura de refacturare a unor cheltuieli de asigurare, luam ca exemplu cazul unei societati de leasing financiar care factureaza locatarului, in cadrul unui contract de leasing (aflat in derulare la data de 01.01.14), pentru un autoturism si costurile de asigurare Casco si RCA.

Conform reglementarilor in vigoare, incepand cu 01.01.2014 asigurarile nu ar mai trebui incluse in baza de impozitare, chiar daca factura nu este emisa direct de societatea de asigurare.

Se va vedea astfel daca se face mentiunea ca asigurarea Casco este facturata lunar locatarului si ce se intampla in conditiile in care societatea de leasing emite in continuare factura de asigurare tot cu TVA. Se va stabili daca are drept de deducere locatarul pentru acest TVA.

Respectarea jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) referitoare la neincluderea in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata a costului asigurarii in cazul contractelor de leasing este obligatorie, motiv pentru care locatorul nu trebuie  sa  colecteze TVA la refacturarea costurilor cu asigurarea autoturismului, dar numai  in situatia care este asiguratorul acelui bun si operatiunea de asigurare este distincta de operatiunea de leasing.

In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 137 alin.  (3) lit. e) din Codul fiscal modificat prin O.U.G. nr. 102 din 14 noiembrie 2013 „Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: …. e) sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia, inclusiv atunci cand locatorul asigura el insusi bunul care face obiectul unui contract de leasing si refactureaza locatarului costul exact al asigurarii, astfel cum s-a pronuntat Curtea Europeana de Justitie in Cauza C-224/11 BGZ Leasing sp. z o.o.,..”.

In acest context, trebuie retinut ca refacturarea costurilor de asigurare fara TVA se efectueaza numai  in situatia in care  locatorul  asigura el insusi autoturismul respectiv, caz in care  operatiunea de asigurare este distincta de operatiunea de  leasing, fiind obligatorie aplicarea regimului de  scutire fara drept de deducere conform prevederilor art. 135 alin. (1) lit. a) din Directiva 2006/112/CE, aspect mentionat in in Cauza C-224/11:

” Pentru aceste motive, Curtea (Camera a sasea) declara:

1) Prestarea de servicii privind asigurarea aferenta bunului care face obiectul unui leasing si prestarea de servicii privind leasingul propriu-zis trebuie, in principiu, sa fie considerate prestari de servicii distincte si independente in scopuri de taxa pe valoarea adaugata. Revine instantei de trimitere sarcina sa determine daca, in raport cu circumstantele specifice ale cauzei principale, operatiunile vizate sunt atat de legate intre ele incat trebuie sa se considere ca acestea constituie o prestatie unica sau, dimpotriva, ca acestea constituie prestatii independente.

2) Atunci cand locatorul asigura el insusi bunul care face obiectul leasingului si refactureaza locatarului costul exact al asigurarii, o astfel de operatiune constituie, in imprejurari precum cele in discutie in litigiul principal, o operatiune de asigurare in sensul articolului 135 alineatul (1) litera (a) din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata”.

Prevederile art. 135 alin. (1) lit. a) din Directiva CEE nr. 112/2006 ” (1) Statele membre scutesc urmatoarele operatiuni: (a) tranzactiile de asigurare si reasigurare, inclusiv serviciile conexe prestate de brokerii si agentii de asigurari;” au stat la baza armonizarii art. 141 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal   „(2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa: …. b) operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare,…”.

In concluzie, daca din contractul de leasing rezulta ca operatiunea de asigurare si operatiunea de leasing reprezinta un serviciu unic, se considera ca locatorul a emis corect factura prin aplicarea regimului normal de taxare, motiv pentru care locatarul/utilizatorul isi poate exercita dreptul de deducere a TVA.

Sursa: fiscalitatea.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 08 mai 2014

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor