Speta: Reducere financiara achizitie intracomunitara

Speta: Reducere financiara achizitie intracomunitara

Speta de azi are ca punct de start situatia in care, pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate, un furnizor intracomunitar acorda o reducere financiara unei persoane juridice romane.Astfel, pentru efectuarea unei plati in avans fata de termenul contractual, furnizorul acorda o reducere de 2%. Furnizorul nu emite o factura pe minus pentru valoarea scontului.

Stabilim astfel daca venitul din scontul acordat se poate inregistra in baza comenzii sua contractului, precum si ce obligatii de raportare are persoana juridica romana si daca trebuie sa emita autofactura.

Avand in vedere faptul ca reducerea financiara acordata de partenerul intracomunitar nu este legata de valoarea unui bun achizitionat  sau a unui serviciu primit, ci de achitarea unei facturi inainte de scadenta, primitorul nu trebuie sa emita o autofactura. Autofactura se emite numai in cazul unei achizitii de bun sau de serviciu, dar numai daca furnizorul  nu emite o factura pentru de reducere comerciala acordata ulterior livrarii.

Astfel,  pentru  reducerea financiara primita  se efectueaza doar inregistrarea contabila 401  = 767. In acest context, am in vedere prevederile  O.M.F.P. nr. 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene  pct. 51 alin. (6)    „Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.

Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 „Venituri din sconturi obtinute”)….”.In aceasta situatie, nu se mai efectueaza, in rosu,  regularizarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427  asa cum s-ar fi procedat in cazul unei reduceri comerciale care ar fi diminuat baza de impozitare a TVA conform prevederilor art. 137 alin.   (3) lit. a) din Codul fiscal ” Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: a) rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei; ” coroborate cu prevederile art.  138^1  „Baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare” alin.    (1) ” Pentru achizitiile intracomunitare de bunuri baza de impozitare se stabileste pe baza acelorasi elemente utilizate conform art. 137 pentru determinarea bazei de impozitare in cazul livrarii acelorasi bunuri in interiorul tarii.”.

Valoarea scontului de decontare nu trebuie evidentiata nici in jurnalele de TVA, dar nici raportata prin decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 390 VIES deoarece  operatiunea nu reprezinta o ajustare a bazei de impozitare a unui bun achizitionat, ci doar o operatiunea financiara care intervine in relatia cu furnizorul bunurilor cu privire la decontarea contravalorii bunurilor livrate intr-un anumit termen prestabilit.

Astfel, in situatia in care este vorba despre o reducere financiara, furnizorul nu este obligat sa emita documentul „credit note” deoarece nu are loc ajustarea bazei de impozitare a TVA care sa corecteze valoarea facturii emise initial. Din acest motiv, scontul acordat se poate inregistra in  evidenta contabila conform comenzii sau conform clauzelor cuprinse in  contractul incheiat cu partenerul comunitar.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 09 decembrie 2014

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor