Speta: Raport Z

Speta: Raport Z

In ce masura o societate cu domeniu de activitate vanzarea cu amanuntul de produse alimentare, la raportul zilnic emis la sfarsitul fiecarei zile de casa de marcat, trebuie atasata obligatoriu si chitanta tinand cont de faptul ca raportul zilnic contine pozitii separate de gestiuni si TVA 24% si 9% iar inregistrarea in contabilitate se face pe baza acestui raport zilnic?

Trebuie sa se anexeze si chitanta la raportul zilnic emis la sfasitul fiecarei zile, chiar daca raportul contine toate datele. Raportul reprezinta de fapt o situatie centralizatoarea a zilei, nu un document justificativ aferent intregistrarilor din contabilitate.

Baza legala:

„HOTARAREA GUVERNULUI Nr. 479/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

Art. 64. – (1) Raportul Z este documentul de finalizare a gestiunii pe termen scurt, respectiv zi de lucru, care contine in mod detaliat date ce se vor inregistra in memoria fiscala ca date de sinteza pe termen lung, o data cu emiterea acestui raport. Comanda de inchidere zilnica a totalizatoarelor zilnice cu caracter fiscal este unica si obligatorie.”

Atentie! : trebuie avut grija sa se pastreze si sa se arhiveze rola jurnal, respectiv dispozitivul de memorare a jurnalului electronic, dupa caz, raportul fiscal de inchidere zilnica si registrul special prevazut de lege (cel ce se completeaza atunci cand sunt defecte casele de marcat) – pe o perioada de 10 ani – registrul special, respectiv 5 ani pentru raportul de inchidere Z si rola jurnal/dispozitivul de memorare a jurnalului electronic. In caz contrar amenda este de la 8.000 lei la 10.000 leia de marcat.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 19 august 2015

Leave a Reply