Speta: Punctaj realizat cu un furnizor

Speta: Punctaj realizat cu un furnizor

Avem o firma care inregistreaza punctaj cu un furnizor al sau, din care rezulta in contabilitatea noastra o suma in plus pe contul de furnizori, de 1235 lei. S-a mers cu punctajul pana in anul 2004 si s-au mai gasit diferente in suma de 250 lei.

Mai departe de anul 2004 nu se poate merge deoarece nici firma si nici furnizorul nu mai detin fise analitice pe parteneri mai vechi de 2004.

Stabilim cum se va proceda daca, in mod normal, s-ar fi aplicat solutia de a inregistra 401=7588 cu diferenta ramasa. Furnizorul nu e insa unul ramas in sold prescris (in contabilitatea sa apare achitat).

Cu toate acestea, nu exista nici documente justificative ale platii si se presupune ca au fost chitante neaduse si neoperate in contabilitate.

Ce procedura si inregistrare aplicam in urma acestui punctaj?

Inventarierea datoriilor si a creantelor se face pe baza punctajelor reciproce.

Rezultatele inventarierii se stabilesc prin compararea stocurilor faptice cu cele din evidenta tehnic-operativa si evidenta contabila, plusurile sau minusurile consemnandu-se in listele de inventar separate.

Diferentele rezultate in urma evaluarii datoriilor la o valoare mai mare decat valoarea de inregistrare in contabilitate se inregistreaza prin cresterea valorii datoriilor.

In urma punctajului se realizeaza o reconciliere a valorii creantei/datoriei fie se pastreaza creanta la societatea partenera si se diminueaza datoria la societatea dumneavoastra fie se majoreaza valoarea creantei pentru a ajunge la nivelul datoriei.

In situatia in care nu se regasesc documentele de plata la una dintre societati si se decide diminuarea datoriei, aceasta se inregistreaza prin articolul contabil:

401 = 1174
Furnizori Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 17 decembrie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor