Speta: Provizion diferente curs valutar

Speta: Provizion diferente curs valutar

Pentru speta de azi avem societate X din Romania care are un credit primit de la societatea mama Y din Elvetia (societate care detine si capitalul social al firmei X din Romania) in franci elvetieni.

Tinand cont de deprecierea francului elvetian, vom vedea daca se pot constitui la finele anului 2014 provizioane, care sunt inregistrarile contabile si daca sunt deductibile fiscal aceste provizioane.

Provizioanele deductibile din punct de vedere fiscal sunt numai cele enumerate la art. 22 din Codul fiscal, iar printre ele nu se numara un eventual provizion pentru diferente de curs valutar constituit de o persoana care nu este institutie financiara.

Daca se poate estima iesirea ulterioara de resurse suplimentara generata de diferenta de curs valutar, se poate constitui un provizion (nedeductibil), dat fiind ca sunt indeplinite celelalte cerinte pentru constituirea unui provizion, respectiv exista o obligatie curenta generata de un eveniment anterior si este probabil ca o iesire de resurse suplimentare sa fie necesara pentru generarea obligatiei:

„221. – (1) Un provizion va fi recunoscut numai in momentul in care:
– o entitate are o obligatie curenta generata de un eveniment anterior;
– este probabil ca o iesire de resurse sa fie necesara pentru a onora obligatia respectiva;
si
– poate fi realizata o estimare credibila a valorii obligatiei.

Daca aceste conditii nu sunt îndeplinite, nu va fi recunoscut un provizion.”

(OMFP 3055/2009 care se aplica pentru inchiderea exercitiului 2014).

Inregistrarea contabila poate fi:

6812 = 1518.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 13 martie 2015

Leave a Reply