Speta: Prestari servicii catre persoane fizice – Declaratia 394

Speta: Prestari servicii catre persoane fizice – Declaratia 394

In situatia in care o societate comerciala executa o lucrare de constructii pentru o persoana fizica, se va stabili daca este corect ca societatea sa emita factura si chitanta, cu precizarea ca societatea nu are casa de marcat. De asemenea, vom vedea care sunt inregistrarile contabile si cum se va proceda in ce priveste decontul de TVA si Declaratia 394.

Inregistrarile contabile sunt urmatoarele:

Emitere factura:

4111analitic distinct    =          %
                                                704     
                                                4427

Incasare lucrare:

5311    =          4111
 
In decontul de TVA tranzactia se inregistreaza la rd. 9 – livrari de bunuri si prestari de servicii taxabile cu cota de 24%.

In Declaratia 394 nu se declara tranzactia, avand in vedere ca este o prestare catre o persoana neimpozabila (persoana fizica), care nu este inregistrata in scop de TVA. Declaratia 394 se completeaza numai cu facturi emise /primite intre persoane impozabile, inregistrate in scop de TVA.
 
Cu privire la modul de incasare, va facem cunoscut ca sunt exceptate de la utilizarea caselor de marcat tranzactiile catre persoane fizice aferente lucrarilor de constructii, amenajari, reparatii si intretinere de locuinte. Asadar, opinam ca este corect sa emiteti factura si chitanta pentru lucrarile de constructii catre persoane fizice. Atentie insa ca pentru sume incasate in numerar  mai mari de contravaloarea a 15000 euro, va trebui sa notificati Oficiul National pentru prevenirea si combaterea  spalarii banilor, conform Legii 656/2002.

Sursa: contabilul.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 16 iulie 2014

Leave a Reply