Speta: Preluare sold sintetic furnizori

Speta: Preluare sold sintetic furnizori

Avem ca exemplu situatia in care s-a preluat in 2008 o societate comerciala, iar la introducerea balantei in programul de contabilitate, a fost preluat doar soldul total al contului 401, nu si soldurile analiticilor contului 401 (fostul contabil precizase ca nu a facut analitice pe fiecare furnizor in parte).

In prezent, deoarece exista furnizori cu care nu se mai lucreaza, a ramas sold in rosu (sold creditor cu minus), suma respectiva reprezentand soldul initial care ar fi trebuit preluat in anul 2008.

Vom vedea cum se pot regla aceste solduri pentru a ramane pe zero asa cum sunt ele, de fapt, corecte, precum si cum se vor regla soldurile celorlalti furnizori cu care se mai lucreaza, dar ale caror solduri nu sunt corecte deoarece nu s-a preluat soldul initial.

In mod normal, pentru regularizarea situatiei ar trebui pornit de la inventarierea anuala aferenta anului anterior 2007 avand in vedere ca si datoriile catre furnizori trebuiau inventariate si, in functie de aceste datorii, sa se recompuna pe cat posibil componenta soldului total al contului 401.

Daca nu se reuseste asa recompunerea soldului, atunci pe baza ultimei inventarieri a patrimoniului de la 31 decembrie 2015, trebuie comparat soldul datoriilor inventariate (punctajele cu furnizorii) cu soldurile analitice ce compun soldul total al contului 401 tot la 31 decembrie 2015.

Avand in vedere perioada mare de timp si posibilitatile practice extrem de reduse pentru o alta modalitate de rezolvare, se va propune administratorului societatii, pe baza de referat, lichidarea/actualizarea soldurilor, astfel incat situatia reala (din punctaje) sa corespunda cu situatia scriptica din contabilitate.

Astfel, se va propune ca soldurile in rosu sa fie inchise pe seama conturilor de cheltuieli de exploatare (articol contabil 6588 = 401), cu mentiunea ca acestea nu vor fi tratate drept cheltuieli deductibile (data fiind imposibilitatea explicitarii efectuarii lor in interesul activitatii economice a societatii, operatiunea fiind doar o simpla reglare contabila).

Similar se va proceda si pentru reglarea soldurilor furnizorilor, daca acestea sunt mai mici in contabilitate fata de cele din punctaje). In ipoteza in care soldurile furnizorilor in activitate sunt mai mari in contabilitate fata de cele din punctaje, soldurile se vor regla pe seama veniturilor din exploatare (articol contabil 401 = 7588), cu mentiunea ca acestea vor fi tratate drept venituri impozabile conform art. 19 alin. 1 din Codul fiscal.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 16 mai 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor