Speta: Plata obligatii fiscale ale altor societati

Speta: Plata obligatii fiscale ale altor societati

Speta de azi se refera la un SRL denumit A care are disponibil in cont la Trezorerie, urmarind sa stabilim daca poate sa plateasca din acest disponibil obligatiile fiscale ale unui SRL B.

In plus, vom constata daca sunt aplicabile prevederile art. 114 alin. 2^6 din Codul de procedura fiscala.

Conform Art.114 alin.(1) din Codul de procedura fiscala, platile catre organele fiscale se efectueaza prin intermediul bancilor, trezoreriilor si al altor institutii autorizate sa deruleze operatiuni de plata.

Art.114 alin. (2^6) mentioneaza ca in situatia in care plata se efectueaza de catre o alta persoana decat debitorul, dispozitile art. 1.472 si 1.474 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator.

Astfel, conform Art.1.472 din Legea nr.287/2009, plata poate sa fie facuta de orice persoana, chiar daca este un tert in raport cu acea obligatie.

De asemenea, conform Art.1.474 din Legea 287/2009, plata facuta de un tert stinge obligatia daca este facuta pe seama debitorului. In acest caz, tertul nu se subroga in drepturile creditorului platit decat in cazurile si conditiile prevazute de lege.

Avand in vedere cele mentionate anterior, raspunsul la intrebarea adresata este afirmativ, sunt aplicabile prevederile Art.114 alin. ( 2^6) din Codul de procedura fiscala, plata obligatiilor fiscale ale SRL-ului B, ca si debitor, poate fi efectuata de SRL A, in calitate de tert.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 20 octombrie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor