Speta: Piese de schimb obtinute din casare

Speta: Piese de schimb obtinute din casare

Avem o societate care inchiriaza utilaje. Unele dintre acestea prezinta un grad ridicat de uzura astfel incat conducerea societatii doreste dezmembrarea acestor utilaje.

Piesele care se mai pot folosi vor fi utilizate pentru celelalte utilaje. Stabilim cum se va proceda cu inregistrarea acestor utilaje, daca se scot din gestiune si pot fi tinute in evidenta intr-un cont in afara bilantului, precum si ce  inregistrari contabile se fac.

Daca utilajele se dezmembreaza/caseaza, atunci ele trebuie scoase din gestiune, iar piesele de schimb rezultate in urma dezmembrarii se inregistreaza separat in gestiune (nu in cont in afara bilantului).

Tratamentul contabile:
– casarea si scoaterea din gestiune a utilajelor respective pe baza procesului-verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale
% = 2131 „Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru)”
2813 „Amortizarea instalatiilor si mijloacelor de transport”
6583 „Cheltuieli privind activele cedate si alte operatiuni de capital”

– inregistrarea pieselor de schimb pe baza procesului-verbal
3024 „Piese de schimb” = 7588 „Alte venituri din exploatare”

– inregistrarea altor materiale rezultate in urma dezmembrarii (spre exemplu, diverse piese ce nu mai pot fi utilizate si care urmeaza sa fie valorificate mai tarziu, eventual ca deseuri)
3021 „Materiale auxiliare” = 7588 „Alte venituri din exploatare”

– utilizarea pieselor la repararea/inlocuirea celor defecte de pe utilajele ramase pe baza de bon de consum
6024 „Cheltuieli privind piesele de schimb” = 3024 „Piese de schimb”.

De mentionat ca piesele de schimb se vor inregistra in  contabilitate la valoarea justa stabilita de comisia care a procedat la casarea utilajelor, care va avea in componenta si persoane cu pregatire tehnico-economica corespunzatoare.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 26 mai 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor