Speta: Operatiune triunghiulara sau bilaterala?

Speta: Operatiune triunghiulara sau bilaterala?

Avem o societate din Romania care achizitioneaza marfa din Grecia pentru care primeste o factura emisa de societatea din Grecia. Pe factura sunt trecute cele doua coduri valabile de TVA (furnizor/beneficiar). Conditii de livrare marfa DDP Bucuresti. Conform CMR, marfa este adusa din Finlanda in Romania.

Stabilim daca tranzactia este o achizitie triunghiulara si cum se va completa in Declaratia 390.

In situatia prezentata, este posibil ca furnizorul din Grecia sa fie inregistrat in scopuri de TVA si in Finlanda, printr-un sediu fix. In acest caz, furnizorul ar fi fost obligat sa inscrie pe factura emisa codul de TVA obtinut de la autoritatea fiscala din Finlanda. Totusi, chiar daca operatiunea reprezinta, in fapt o achizitie intracomunitara de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare, aspect care rezulta din documentul de transport in care se inscrie locul de incarcare al bunurilor, inclusiv firma care expediaza bunurile respective,  tratamentul fiscal aplicabil este acelasi, indiferent de faptul ca achizitia are loc in cadrul unei operatiuni bilaterale (Grecia furnizor si Romania cumparator) sau in cadrul unei operatiuni triunghiulare (Finlanda furnizor, Grecia cumparator revanzator si Romania cumparator) in sensul ca obligata la plata TVA este  societatea cumparatoare din  Romania. Cumparatorul din Romania trebuie sa  impoziteze achizitia efectuata prin aplicarea regimului de taxare inversa daca este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania  sau sa aplice regimul normal de impozitare prin plata efectiva a TVA datorata si raportarea acesteia prin decontul special cod 301.

In situatia in care cumparatorul din  Romania este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, are  obligatia   sa  evidentieze operatiunea in jurnalele pentru cumparari si sa raporteze valoarea acesteia dupa cum  urmeaza:

– prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18 denumit  „Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)” , dar fara reportarea sumei la randul 5.1 si 18.1 denumit  „Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este    obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din   care a avut loc livrarea intracomunitara” deoarece livrarea a fost efectuata din Finlanda  si cumparatorul revanzator este stabilit pe teritoriul Greciei;

– declaratia informativa cod 390 VIES, cu simbolul A, prin inscrierea codului de tara EL, a denumirii furnizorului din Grecia  care a emis factura si a codului de TVA inscris pe factura emisa.

In concluzie, evidenta si raportarea fiscala se efectueaza prin inscrierea denumirii  si a codului de TVA al firmei din Grecia  care a emis factura pe numele firmei din Romania, indiferent de statul membru de pe teritoriul caruia bunurile au fost expediate.  Practic, relatia contractuala exista intre firma din Romania si firma din Grecia, ca persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, in state membre diferite.

Sursa: infotva.ro

Data aparitiei: 19 decembrie 2014

Leave a Reply