Speta: Obligativitate inregistrare TVA pe teritoriul comunitar

Speta: Obligativitate inregistrare TVA pe teritoriul comunitar

Dorim sa vedem cand este obligata, conform legislatiei nationale, o societate platitoare de TVA in Romania, indiferent de obiectul sau de activitate, sa se inregistreze in scopuri de TVA in alta tara si sa emita facturi cu TVA aferent acelei tari.

Vom vedea daca exista o regula generala in functie de locul prestarii sau in functie de alte criterii (calitatea beneficiarului, natura tranzactiei etc., precum si in ce mod se va emite o astfel de factura in acest caz: daca se va trece codul de TVA obtinut in celalalt stat si daca se va calcula pe factura cota de TVA aferenta acelui stat.

Totodata, stabilim cum se va face inregistrarea in contabilitate a TVA-ului ce urmeaza sa fie colectat si platit in alta tara. Un exemplu concret ar fi prestarea de servicii pe cale electronica catre consumatori persoane fizice din UE. Vom vedea si ce alte exemple ar mai putea exista.

Legislatia nationala nu poate impune inregistrarea unei societati platitoare de TVA in Romania sa se inregistreze in scopuri de TVA la autoritatea fiscala din alt stat membru. Legislatia nationala impune inregistrarea in Romania a unei persoane impozabile care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei, dar desfasoara pe teritoriul Romaniei operatiuni taxabile, operatiuni scutite cu drept de deducere (exporturi, livrari  intracomunitare de bunuri), achizitii intracomunitare de bunuri si   operatiuni scutite fara  drept de deducere (daca opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare, de exemplu, arendarea, inchirierea de bunuri imobile). De asemenea, inregistrarea in scopuri de TVA in Romania a unei persoane impozabile stabilita pe teritoriul unui stat membru este obligatorie numai daca acea persoana impozabila are un sediu fix in Romania.  In acest context, aduc drept argument prevederile art. 316 alin. (2),  (4), (5) si (6) din Codul fiscal.

Aceste prevederi sunt reglementate in Romania prin armonizarea cu prevederile Directivei CEE nr. 112/2006 privind taxa pe valoarea adaugata. Aceiasi obligatie privind armonizarea o au si celelalte state membre, motiv pentru care, prevederi similare se regasesc in legislatia fiscala aplicabila in fiecare stat membru.

Astfel, orice persoana impozabila din Romania  care va desfasura,  efectiv,  operatiuni pentru care locul achizitiei sau locul livrarii sau locul prestarii in cazul serviciilor legate direct de bunuri imobile va fi  pe teritoriul altui stat membru decat Romania, va fi obligata sa se inregistreze in acel stat membru, conform procedurilor interne adoptate de catre fiecare autoritate fiscala. Trebuie retinut faptul ca inregistrarea in scopuri de TVA trebuie efectuata inainte de a desfasura activitatile respective, indiferent de valoarea acestora, deoarece plafonul de scutire nu este aplicabil persoanelor impozabile care au sediul social in alt stat membru decat cel pe teritoriul caruia realizeaza operatiuni din sfera de aplicare a TVA.

In ceea ce priveste serviciile electronice la care faceti referire, inregistrarea nu se efectueaza, obligatoriu, in Romania, caz in care persoana impozabila se poate inregistra in regim special in oricare alt stat membru. In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 316 alin. (5) din Codul fiscal.

„Prin exceptie de la prevederile alin. (4), pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziune prestate catre persoane neimpozabile din Romania, nu se inregistreaza in Romania persoanele care s-au inregistrat intr-un alt stat membru pentru aplicarea unuia dintre regimurile speciale prevazute la art. 314 si 315. ” . Inregistrarea poate fi efectuata in oricare alt stat membru, pentru serviciile prestate catre persoane fizice situate in diverse state membre, dar cu obligatia colectarii TVA prin aplicarea cotei TVA utilizata in fiecare stat membru pe teritoriul caruia se afla persoana neimpozabila, in calitate de beneficiar al serviciilor respective.

Daca o societate din Romania va fi obligata sa se inregistreze TVA in alt stat membru, este recomandabil ca suma TVA datorata bugetului de stat respectiv sa se  inregistreze, de exemplu, in creditul contului 462 „Creditori”, pe conturi analitice distincte. De asemenea, suma TVA deductibila aferenta achizitiilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii pe teritoriul acelui stat membru, poate fi inregistrata in debitul contului 462, analitic distinct. De exemplu:

– achizitia de bunuri:

%                         = 401
303
462.01
– prestarea de servicii:
411                       =   %
704
462.02

Factura se emite conform legislatiei fiscale din statul membru de inregistrare, prin inscrierea codului de TVA emis de acel stat membru.

– inchiderea conturilor de TVA:
462.02                  = 462.01

– virarea sumei TVA de plata, daca suma TVA colectata este mai mare decat suma TVA dedusa:
462.02                  = 5124

Valoarea acestor operatiuni nu se vor raporta  prin decontul de TVA cod 300 utilizat in Romania, ci printr-un decont similar, impus de legislatia fiscala din statul  membru de inregistrare.

In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca societatea din Romania se poate inregistra printr-un reprezentant fiscal intr-un stat membru, daca nu doreste sa se inregistreze direct la autoritatea fiscala din acel stat membru. In acest caz, toate obligatiile fiscale vor fi indeplinite de catre acel reprezentant fiscal, dar obligatiile contabile vor fi responsabilitatea  societatii din Romania.

Sursa: infotva.ro

Data aparitiei: 17 noiembrie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor