Speta: Notificare ANAF inchiriere imobil cu TVA

Pentru a vedea cum facturam corect in ce priveste TVA-ul, luam ca punct de pornire o cladire achizitionata in 1993 cu TVA. Suprafata este de 200 mp si se inchiriaza la doua societati. Firma notifica ANAF si factureaza spatiu inchiriat cu TVA. Una din societatile careia i se emite factura devine neplatitoare de TVA si doreste sa i se factureze fara TVA (in regim de scutire fara drept de deducere).
Vom stabili daca in aceasta situatie se poate factura 100 mp cu TVA si 100 mp fara TVA.
Cladirea respectiva poate fi inchiriata partial in regim de scutire fara drept de deducere conform prevederilor art. 141 alin. (2) lit. e) si partial prin aplicarea regimului normal de taxare. Avand in vedere ca intr-un bun imobil aveti 2 chiriasi, este recomandabil sa depuneti la organul fiscal competent cate o notificare pentru fiecare contract de inchiriere incheiat astfel incat sa puneti la dispozitia fiecarui chirias notificarea aferenta spatiului inchiriat. Numai asa se asigura concordanta dintre fiecare contract incheiat si notificarea aferenta.
In acest moment, odata cu modificarea situatiei fiscale a celui de al doilea locatar trebuie sa procedati dupa cum urmeaza:
– daca notificarea s-a depus initial pentru suprafata totala de 200 m.p. desi spatiul respectiv este inchiriat pentru doi locatari, se depune la organul fiscal competent o notificare din care sa rezulte renuntarea la aplicarea regimului normal de taxare incepand cu data de 1.05.2014 (ipotetic) pentru intreaga suprafata de 200 m.p. Concomitent, incepand cu aceiasi data, respectiv 1.05.2014, se completeaza si se depune o notificare pentru aplicarea regimului normal de taxare conform contractului incheiat cu primul chirias. O copie dupa aceasta noua notificare se pune la dispozitia chiriasului care va primi, in continuare, facturi emise cu TVA colectata.
Pentru aplicarea unui tratament fiscal corect trebuie sa aveti in vedere prevederile pct. 38 alin. (1) din normele metodologice de aplicare ale art. 141 alin. (3)
„(3) Optiunea prevazuta la alin. (1) se va notifica organelor fiscale competente pe formularul prezentat in anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice si se va exercita de la data inscrisa in notificare. O copie de pe notificare va fi transmisa clientului. Depunerea cu intarziere a notificarii nu va anula dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare si nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar in conditiile art. 145 – 147^1 din Codul fiscal.
Dreptul de deducere la beneficiar ia nastere si poate fi exercitat la data la care intervine exigibilitatea taxei, si nu la data primirii copiei de pe notificarea transmisa de vanzator. In situatia in care optiunea se exercita numai pentru o parte din bunul imobil, aceasta parte din bunul imobil care se intentioneaza a fi utilizata pentru operatiuni taxabile se va comunica in notificarea transmisa organului fiscal.”
– daca notificarea s-a depus initial, separat pentru fiecare spatiu inchiriat, de exemplu 100 + 100, se depune la organul fiscal o notificare din care sa rezulte renuntarea la aplicarea regimului normal de taxare incepand cu data de 1.05.2014 (ipotetic) doar pentru 100 m.p. O copie dupa aceasta noua notificare se pune la dispozitia chiriasului care va primi, incepand cu data de 1.05.2014, facturi emise fara TVA colectata. Obligativitarea depunerea notificarii privind anularea optiunii de taxare este reglementata la pct. 38 alin. (7) din normele de aplicare ale art. 141 alin. (3) „Persoana impozabila va notifica organele fiscale competente cu privire la anularea optiunii, prin formularul prezentat in anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice. Aplicarea scutirii de taxa este permisa de la data inscrisa in notificare.”
Pentru a dovedi realitatea operatiunii in cadrul unui control incrucisat sau a unei inspectii fiscale partiale privind TVA, renuntarea la aplicarea regimului normal de taxare pe parcursul derularii unui contract de inchiriere trebuie sa rezulte din actul aditional la contract incheiat cu locatarul care a solicitat aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere reglementat prin articolul 141 alin. (2) lit. e).
Sursa: fiscalitatea.ro si portalcontabilitate.ro
Data aparitiei: 23 aprilie 2014