Speta: Monografie contabila vanzare promotionala

Speta: Monografie contabila vanzare promotionala

Se va stabili monografia contabila pentru situatia in care o firma efectueaza promotii prin care acorda la doua produse cumparate un al treilea produs diferit de primele doua la un pret simbolic.

Se mentioneaza ca produsul acordat la pret simbolic e sub pretul de achizitie, insa cele trei produse in total produc adaos comercial.

Astfel cum prevede punctul 254 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 suma veniturilor rezultate dintr-o tranzactie este determinata, de obicei, printr-un acord intre vanzatorul si cumparatorul/utilizatorul activului, tinand cont de suma oricaror reduceri comerciale.
 
Acordarea celui de-al treile produs la un pret simbolic poate fi asimilata, din punct de vedere valoric, unei reduceri comerciale acordate la momentul vanzarii. Astfel, in contabilitate se vor inregistra veniturile din vanzarea celor 3 produse si se va efectua descarcarea gestiunii la costul de achizitie.

Inregistrari contabile 
Inregistrarea veniturilor din vanzarea celor 3 produse: Valoarea de vanzare P1 + valoarea de vanzare P2 + valoarea de vanzare P3 (simbolica):
 

    4111                =                      707                  valoarea totala a produselor
„Clienti”   „Venituri din vanzarea marfurilor”         
 
Descarcarea din gestiune a celor 3 produse vandute, la costul de achizitie:
 
                        607                  =                      371
   „Cheltuieli privind marfurile”        „Marfuri”

Sursa: contabilul.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 25 iunie

Leave a Reply