Speta: Mijloc fix cu discount

Speta: Mijloc fix cu discount

Pentru inregistrarea unui mijloc fix cu discount, vom stabili conturile pe care le utilizam si vom tine cont de  OMEF 3055/2009 privind reglementarile contabile.

Sunt astfel achizitionate doua bunuri: pret fara TVA 3000 lei/buc, discount 400 lei/buc, garantie produs – facturata separat: 400 lei/buc. Valoarea totala a facturii fara TVA este de 6.000 lei. Vom stabili cum se inregistreaza garantia sau daca aceasta intra in valoarea mijlocului fix.

De asemenea, se va stabili si daca discountul va fi inregistrat in contul 609.

Mentionam ca, in opinia noastra, valoarea garantiei intra in valoare mijlocului fix, respectand astfel prevederile pct.51 alin.1 din OMEF 3055/2009 privind reglementarile contabile. In ceea ce priveste inregistrarea discountului acordat, daca acesta este specificat pe aceeasi factura, atunci bunurile se vor inregistra la valoarea neta, respectiv la valoarea diminuata cu discountul acordat, conform pct. 51 alin. 3 din OMEF 3055/2009 privind reglementarile contabile.

In cazul in care discountul este facturat separat, atunci se inregistreaza in contul 609.

Redam mai jos prevederile pct.51;

„51. – (1) Costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.

In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.

(2) Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de
aprovizionare este externalizata.

(3) Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.

(4) Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 „Reduceri comerciale primite”, respectiv contul 709 „Reduceri comerciale acordate”), pe seama conturilor de terti.”

In speta de fata intelegem ca discountul este acordat pe aceeasi factura, astfel ca inregistrarea contabila este:

2131                     =          404      3000 (3000 – 400 (discount) +400 (valoare garantie))
4426                    =          404      720

Sursa: contabilul.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 12 martie 2014

Leave a Reply