Speta: Masuri asiguratorii in urma controlului

Speta: Masuri asiguratorii in urma controlului

In urma controlului de la ANAF (aproximativ 3 luni), s-a emis in luna octombrie o decizie de instituire a masurilor asiguratorii, constand in impozit pe profit, TVA, dobanzi, majorari si penalitati si un proces-verbal de sechestru asigurator pentru bunuri mobile (solduri clienti, garantii clienti si doua masini).

Pana la data depunerii decontului de TVA in luna noiembrie nu s-au primit raportul de inspectie fiscala, decizia de impunere si dispozitia potrivit masurilor dispuse de organele fiscale. Cum trebuie inregistrate in contabilitate, declarate in declaratia 300 sau alta declaratie?

Pentru impozitul pe profit instituit in plus se va face rectificativa la declaratiile 100 si 101 aferente perioadelor pentru care s-a recalculat impozitul pe profit daca in decizia de instituire a masurilor s-a prevazut acest lucru.Daca nu, sumele de plata in plus vor fi trecute in fisa platitorului de organul fiscal.

Daca impozitul este aferent unor ani anteriori se va inregistra, pe baza deciziei de impunere :
1174 = 441

Daca este aferent exercitiului curent se va inregistra :
691 = 441

TVA impusa prin decizia de impunere nu se inregistreaza in Decontul de TVA, ea fiind operata in fisa platitorului de catre organul fiscal pe baza deciziei de impunere emise in urma controlului :
1174 sau 635 = 4423 si plata sa 4423 = 5121

Majorarile si penalitatile sunt cheltuieli ale perioadei curente, inregistrandu-se la data deciziei de impunere:
6581.nedeductibile = 446 sau 4481

Este bine sa se verifice daca ANAF a operat in fisa platitorului impozitul pe profit si TVA suplimentara.

Conform art. 109 din Codul de procedura fiscala:

„Art. 109 Raportul privind rezultatul inspectiei fiscale
(1) Rezultatul inspectiei fiscale se consemneaza, in scris, intr-un raport de inspectie fiscala, in care se prezinta constatarile inspectiei fiscale din punct de vedere faptic si legal.

(2) Raportul de inspectie fiscala se intocmeste la finalizarea inspectiei fiscale si cuprinde toate constatarile in legatura cu perioadele si obligatiile fiscale verificate. In cazul in care contribuabilul si-a exercitat dreptul prevazut la art. 107 alin. (4), raportul de inspectie fiscala cuprinde si opinia organului de inspectie fiscala, motivata in drept si in fapt, cu privire la acest punct de vedere.

(3) Raportul de inspectie fiscala sta la baza emiterii:

a) deciziei de impunere, pentru diferente de obligatii fiscale aferente perioadelor verificate;
b) deciziei de nemodificare a bazei de impunere, daca nu se constata diferente de obligatii fiscale.

(4) Deciziile prevazute la alin. (3) se comunica in termen de 30 de zile lucratoare de la data incheierii inspectiei fiscale.”

Sursa: contabilul.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 08 ianuarie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor