Speta: Marfuri prelucrate in Romania

Speta: Marfuri prelucrate in Romania

In speta de azi avem o societate germana care trimite marfuri spre prelucrare pe teritoriul Romaniei unui SRL si care are aceiasi asociati. Societatea vinde produsele respective unor clienti din UE care doresc sa le ridice direct de la sediul firmei romane. Societatea germana doreste sa emita facturi de vanzare scutite de TVA catre acesti clienti, considerand ca se efectueaza livrari intracomunitare.

Vom vedea daca, pentru a factura astfel este nevoie ca firma germana sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania cf. art. 153 alin. (5) din Codul Fiscal, prin completarea formularului 090 si desemnarea unui reprezentant fiscal.

In cazul unui raspuns afirmativ, stabilim si care este procedura ulterior obtinerii unui cod valid de TVA RO. Vom vedea daca se completeaza lunar decontul de TVA 300, care va contine numai facturi scutite cu drept de deducere si declaratia 390, urmand ca facturile emise sa fie inregistrate in contabilitate in Germania sau daca este nevoie si de o evidenta contabila in Romania.

Societatea germana se va inregistra in scop de TVA in Romania in temeiul art. 153 alin. 5 lit. b din Codul fiscal intrucat bunurile rezultate din prelucrare nu se reintorc in Germania (ca operatiunea sa se considere non-transfer), ci sunt puse la dispozitie societatii, care este proprietarul bunurilor, pe teritoriul Romaniei.

Se vor avea in vedere prevederile art. 128 alin. 10, alin. 11, alin. 12 lit. f si alin. 13, respectiv art. 130^1 alin. 2 lit. a din Codul fiscal si pct. pct. 6 alin. 11 si 9 alin. 2).

Dupa ce bunurile ii sunt puse la dispozitie, societatea germana va efectua livrari intracomunitare scutite de TVA potrivit art. 143 alin. 2 lit. a din Codul fiscal si art. 10 din Instructiunile aprobate prin OMFP 2222/2006, cu modificarile ulterioare.

Dupa inregistrarea in scop de TVA in Romania cu ajutorul declaratiei 090, se vor intocmi toate evidentele (jurnal de cumparari, jurnal de vanzari etc.) si se vor depune toate declaratiile prevazute de Titlul VI din Codul fiscal (decont de TVA 300, declaratie recapitulativa 390 VIES, declaratie informativa 394 etc.).

Se va tine cont de si faptul ca societatea germana va efectua o achizitie intracomunitara asimilata, pentru care datoreaza TVA prin taxare inversa, reflectata ca atare si in declaratiile 300 si 390.

Nu este nevoie de evidenta contabila propriu-zisa in Romania intrucat prin inregistrarea directa in scop de TVA din Romania societatea germana nu detine un sediu permanent in Romania conform art. 5 paragraf 4 lit. a din din Conventia de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Germania. Totusi, o evidenta gestionara va trebui tinuta pentru a demonstra circuitul bunurilor (a se vedea pct. 79 din Normele metodologice date in aplicarea art. 156 din Codul fiscal).

Sursa: infotva.ro

Data aparitiei: 02 decembrie 2014

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor