Speta: Livrare catre client strain
Subiectul la care se face referire prin urmatorul studiu de caz e reprezentat de o entitate X inregistrata in scop de TVA in Romania, cu un client Y in Uniunea Europeana. Entitatea X cumpara din Romania bunuri pe care le factureaza clientului Y, insa livrarea o efectueaza pe teritoriul Romaniei catre o alta entitate Z (care este un client al entitatii Y).
Iata intrebarile adresate:
1. Entitatea Y are obligatia sa se inregistreze in acest context in scop de TVA in Romania? Y nu este stabilita in Romania si nu are sediu fix.
2. Cum va efectua recuperarea taxei platite in Romania?
Dat fiind ca bunurile nu sunt transportate dintr-un stat UE in alt stat UE nu este indeplinita conditia de la art. 128, alin. (9) din Codul fiscal pentru ca operatiunea sa fie considerata o livrare intracomunitara.
In aceste conditii firma X va factura livrarea cu TVA.
Firma Y:
– fie isi deschide un reprezentant in scopuri de TVA in Romania, deduce TVA platita firmei X si colecteaza TVA incasata de la firma Z depunand decont de TVA in Romania,
– fie incearca sa recupereze TVA platit in Romania prin depunerea echivalentului declaratiei 318 in legislatia statului sau.(situatie care nu se aplica aici deoarece Y revinde bunurile catre Z),
In Romania, declaratia 318 se depune catre persoanele impozabile stabilite in Romania, pentru rambursarea TVA achitate de acestea pentru bunurile mobile care le-au fost livrate sau serviciile care au fost prestate in beneficiul lor in statul membru in care taxa a fost incasata, precum si a taxei achitate pentru importul bunurilor in respectivul stat membru.
– fie accepta sa plateasca TVA in Romania prin achitarea facturii furnizorului X si considera TVA o taxa nerecuperabila. La randul sau va factura lui Z cu TVA, din cauza ca nu se poate considera ca Z face o AIC, bunurie nefiind transportate dintr-un stat in altul.
Art. 154 din Codul fiscal , la alin. (3) prevede:
„(3) Prin norme se stabilesc cazurile in care persoanele nestabilite in Romania care sunt obligate la plata TVA in Romania conform art. 150 alin. (1) pot fi scutite de inregistrarea in scopuri de TVA in Romania.”
Sursa: fiscalitatea.ro si portalcontabilitate.ro
Data aparitiei: 05 ianuarie 2015