Speta: Indemnizatia pentru internship
Potrivit art. 2 lit.k) din Legea 176/2018 privind internshipul, intrata in vigoare din luna august a acestui an, companiile trebuie sa plateasca internul pentru munca depusa.
Indemnizatia pentru internship reprezinta suma de bani lunara la care are dreptul internul ca urmare a participarii acestuia la programul de internship. Ceea ce ne intereseaza in continuare este sa aflam daca indemnizatia de internship este supusa impozitului pe venit si care sunt contributiile sociale obligatorii.
Conform prevederilor din Legea 176/2018 privind internshipul indemnizatia pentru internship, reprezinta suma de bani lunara la care are dreptul internul, ca urmare a participarii acestuia la programul de internship, supusa prevederilor art. 61 lit. b) si art. 76 alin. (2) lit. s) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Perioada in care internul (persoana care presteaza o activitate specifica, precizata in fisa de internship, in cadrul unei organizatii-gazda), in baza unui contract de internship, a desfasurat activitatea in baza contractului de internship se considera vechime in munca, si, dupa caz, vechime in specialitate, in functie de tipul activitatii.
Potrivit art. 61 lit.b) din Codul fiscal, categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt urmatoarele: venituri din salarii si asimilate salariilor, definite conform art. 76.
La art. 76 alin. (2) lit s) din Codul fiscal, se prevede ca regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor: orice alte sume sau avantaje in bani ori in natura.
Cu privire la contributiile sociale, avand in vedere ca este vorba despre venituri asimilate salariilor,
se datoreaza CAS 25% conform prevederilor de la art. 137 alin. (1) lit a) din Codul fiscal si CASS 10% conform prevederilor de la art. 155 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.
De asemenea,pentru veniturile asimilate salariilor, se datoreaza si contributia asiguratorie pentru munca 2,25%,conform prevederilor de la art. 220^2 alin. (1) din Codul fiscal.
Veniturile din subventii nu intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile microintreprinderilor, conform art. 53 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.
Sursa: contabilul.ro
Data aparitiei: 09 noiembrie 2018